Egyéb kategória

Van egy hely a világon, ahol illegális a gyorskaja – elárulom, miért

A gyorséttermek tipikusan azok a helyek, amiket imádunk utálni: tudjuk, hogy a kajáik brutál egészségtelenek, hizlalnak, nulla hasznos tápanyagot tartalmaznak, de mi mégis folyton visszatérünk hozzájuk. Mondjuk mi legalább még megtehetjük, de egy csendes-óceáni sziget besokallt, és eltörölte az összeset. 

vous - 2017.02.12.
Van egy hely a világon, ahol illegális a gyorskaja – elárulom, miért

Toba szigete az egészségmániások paradicsoma: nem elég, hogy a világ legegészségesebb dolgai élnek és teremnek náluk, kezdve a halaktól, rákoktól, kagylóktól a jamgyökéren és az indián banánot át egészen az ananászig, a helyieknek még csak esélyük sincs bűnözésre, már ami az étkezést illeti. A sziget vezetősége ugyanis megelégelte a Nyugatról beáramló cukros és egészségtelen ételeket, és egészen konkrétan betiltotta azokat. És hogy miért?

Egészen egyszerűen azért, mert egészségesek akarnak maradni.

Objektum doboz

Ezt nem én mondom, hanem a helyi turisztikai tanács vezetője, aki szerint kíváló egészségi állapotukat annak köszönhetik, hogy az elmúlt években csak azt ették, amit megtermeltek maguknak. Ebben egyébként nagy szerepe van annak is, hogy Toba az egyik legelszigeteltebb rész Vanuatu tartományban, tehát szinte semmi nem jutott be hozzájuk, ami a környékre viszont igen: 

Egy csomó fiatal lányt lehet látni más tartományokból, ahova már beszivárogtak a nyugati gyorsételek, rohadó fogakkal, mert a cukor tönkretette őket. Mi ezt egyáltalán nem akarjuk átélni, az egészségtelen táplálkozásból eredő betegségeket meg pláne nem. 

Objektum doboz

A helyiek célja, hogy Toba 2020-ra teljesen átálljon az önfenntartásra kajaügyileg. De mi a helyzet az alkohollal?

Mivel a sziget a földművelés mellett nagyrészben a turizmusból él, nem feltétlenül tenne jót nekik, ha száműznék az alkoholos italokat is. Ezzel kapcsolatban még ugyan nem született döntés, de ha a tiltás esetleg mégis megtörténik, a turistáknak akkor sem kell kétségbeesniük: a sziget ugyanis nagyon gazdag úgynevezett kavában, ami nem más, mint egy nyugtató hatású, narkotikus ital. Az íze egyébként leginkább a sáros vízre emlékeztet, de az organikusság jegyében talán ez is belefér. 

Ti kibírnátok gyorskaja nélkül?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.