Egyéb kategória

5 mód, ahogy a helyes légzés megváltoztatja az életeteket

Ha voltatok már valaha jógaórán, vagy szoktatok sportolni, akkor biztosan nem újdonság számotokra, hogy a légzés fontos szerepet játszik az edzés minőségének alakulásában. De mi van akkor, ha nem csak akkor figyelünk rá, amikor ennyire nyilvánvalóan muszáj? A helyes légzésnek sok pozitív hatása van!

vous - 2016.11.03.
5 mód, ahogy a helyes légzés megváltoztatja az életeteket

1. Csökkenti a szorongást

A légzés és a lelkiállapototok egymás tükörképei: ha nyugodtak vagytok és ellazultatok, a légzésetek lelassul, hosszan, egyenletesen lélegeztek be és ki, amikor pedig feszültek vagytok, a légzésetek felszínessé és gyorssá válik. A pánikszerű levegőkapkodással pedig az a baj, hogy csak ront a helyzeten, és beindít egy vészreakciót a szervezetetekben, amikor úgy érzitek, hogy vagy küzdenetek, vagy menekülnötök kell. Ezek viszont rengeteg helyzetben egyáltalán nem megfelelő reakciók.

Amikor legközelebb érzitek, hogy úrrá lesz rajtatok a stressz, hunyjátok be a szemeteket (ha a munkahelyeteken vagytok, menjetek ki a mosdóba), és lélegezzétek be a levegőt az orrotokon keresztül egyenletesen és mélyen, miközben elszámoltok ötig, majd megint ötig, miközben kifújjátok. Ismételjétek meg tízszer, vagy többször, ha szükséges. A lassú, ritmikus légzés stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, ami csökkenti a pulzust és ellazítja az izmokat és az elmét.

2. Minimalizálja a stresszt

A stressz tapasztalása manapság elkerülhetetlen, egyfolytában pörgünk, egyszerre több feladattal foglalkozunk, miközben folyamatosan jönnek az e-mailek, üzenetek és értesítések, amik gyakran a fent említett „küzdesz vagy megszöksz” reakciót váltják ki belőlünk.

A leghatékonyabb és legtermészetesebb módszer ezek ellen a meditáció és a jóga, azonban mindkettő alapja a mélyhasi légzés elsajátítása. A felületes légzés korlátozza a rekeszizmok teljes körű mozgását, amin szintén a lassú, mély légzés segíthet. Tegyétek közben a kezeteket a hasatokra, így érzitek, amikor teljesen megtelt levegővel és azt is, hogy lassan kiengedtétek-e belőle mindet.

A további hatásokért kattintsatok ide!

Forrás:
iStock
Vous JOY

JOY & VOUS

JOY.hu és a VOUS.hu stratégiai együttműködést kötöttek. Naponta olvashatjátok a JOY.hu szerkesztőinek, szerzőinek cikkeit nálunk, és fordítva: a VOUS szerkesztői és szerzői is vendégszerzősködnek a JOY.hu-n. Keressétek őket itt, kövessetek bennünket ott!

Ajánlott cikkek