Egyéb kategória

Ha legalább olyan pihentető alvásra vágytok, mint Csipkerózsika, ezek a tanácsok nektek szólnak!

Tudtátok, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük? És azt, hogy minden második ember alvászavarral küzd? Mindkettőből következik tehát, hogy ahhoz, hogy jól aludjunk, a lehető leghatékonyabban ki kell zárnunk minden zavaró körülményt a hálószobánkból – mint például a kényelmetlen matracokat, párnákat, de még azokat az ágyneműhuzatokat is, amelyek nem biztosítják számunkra a megfelelő komfortérzetet.

vous - 2016.08.30.
Ha legalább olyan pihentető alvásra vágytok, mint Csipkerózsika, ezek a tanácsok nektek szólnak!

Kezdjük az ágyneműkkel! Amellett, hogy egy szuper darab, biztosítja számotokra a pihentető alvást, remekül feldobja majd a hálószobátokat is. Nem feltétlenül kell vagyonokat költeni ezekre, de érdemes belőlük jobb minőségűt választani. Ne csak az esztétikai szempontokat vegyétek figyelembe, hanem az anyag összetételét, vastagságát, de még azt is, hogy cipzáras, gombos vagy patentos a paplan, illetve a párna huzata.

A párnák és paplanok kiválasztásáról korábban már írtunk nektek, most következzenek a ruháik, vagyis az ágyneműhuzatok!

alvás

Álomra fel! Megvan a tökéletes alvás receptje

Az őszi-téli hónapokban a napfény-, a D-vitamin-hiány miatt sokkal fáradtabbnak érezhetjük magunkat, ezért is kiemelten fontos, hogy kialudjuk magunkat a hideg estéken. Ehhez pedig nem elég egy jó ágy és a bárányok számolása. Összegyűjtöttük, miket tehettek a pihentető alvás érdekében.

Lássuk a tökéletes alvás titkát!

Anyag és vízzáróság

A huzatok anyaga legyen minőségi, könnyen kezelhető és bőrbarát: pamut, flanel, vászon vagy épp krepp. Ezek a textíliák javítják a komfortérzetet, éjszaka ugyanis akár fél liter vizet is kiizzadhattok magatokból, ezért fontos, hogy a huzat, amelyben alszotok beszívja a nedvességet, majd kellőképpen el is párologtassa azt. De ez önmagában még nem elég! Lehet egy textil akármennyire „intelligens” és szép, ha kellemetlen számotokra az érintése, aludni sem lesz túl élvezetes benne.

Soha ne vegyetek meg olyan anyagból készült huzatot, amely már a boltban való érintésekor negatív érzést vált ki belőletek!

Objektum doboz

Anyagvastagság

Én személy szerint nemcsak a paplanomat, de az ágyneműhuzatokat is évszaknak megfelelően cserélgetem. Télre a vastagabb, „ropogósabb” változatokat választom – sötét színben –, míg nyárra a könnyű, vékony szövésűeket – és persze világosakat – részesítem előnyben. Ezt a fajta változatosságot nektek is csak javasolni tudom!

Objektum doboz

Színek és minták

Gondolom, azzal mindannyian tisztában vagytok, hogy létezik színhőmérséklet, színterápia, színpszichológia és még számos más „színes” dolog. Ezek elemzésébe és definiálásába most nem mennék bele. Nagyjából elég, ha arra figyeltek az ágynemű színének kiválasztásakor, hogy szeressétek az adott színt, még ha éjjel csukott szemmel nem is látjátok, hat a tudatalattitokra, és nem mindegy, hogy reggel mi az első árnyalat, amit megláttok.

Az élénk színek derűt, vidámságot csempésznek a hálószobátokba, a kékek hűsítenek, a zöldek megnyugtatnak. Mindenképp járjatok utána a kiválasztott színnek, hogy hogyan hatnak a szervezetre, mielőtt a kassza felé vennétek az irányt, hiszen nem biztos, hogy a fázósoknak a világoskék ágynemű lesz a megfelelő, ahogyan a fáradékonyságra hajlamosoknak a zöld.

Objektum doboz

Ha párkapcsolatban éltek, mindenképp együtt válasszátok ki az ágyneműhuzatot, nem biztos, hogy jól érezné magát egy csupa rózsaszín habos-babos ágyban a pasitok. Ahogyan valószínűleg ti sem értékelnétek egy fekete szatén ágyneműt, igaz? Ez persze a mintákra ugyanennyire vonatkozik, hiszen nem biztos, hogy a rózsás ágynemű lesz a megfelelő mindkettőtöknek.

ágynemű

Megvan, milyen színű ágyneműket kedvelnek leginkább az ágyi poloskák

Halihó, van egy rossz hírem mindenkinek: úgy néz ki, az ágyi poloska igenis válogat, hisz vannak kedvenc színei, amiket jobban szeret a többinél. Figyeljetek oda, milyen színű lepedőt és ágyneműhuzatot választotok!

Ha kíváncsiak vagytok, kattintsatok a linkre!

Az én egyik kedvenc ágyneműm például két színű, és az egyik oldala sima, míg a másik mintás, így azt az oldalát használhatom, amihez éppen kedvem van. Ezekből egyébként már számtalan variációt találhattok a lakberendezési üzletekben. Érdemes egy ilyet beszerezni, ha hamar ráuntok a dolgokra, mert szuperül variálhatók!

Záródás

Emlékeztek még nagyanyáink fehér huzataira, aminek egy óriási lyuk tátongott a közepén? Nem tudom, hogy díszítésnek szánták vagy az ágynemű felhúzása miatt volt ez fontos, mindenesetre nem telt el úgy éjszaka velük, hogy ne gyűrtem volna össze benne teljesen a paplant. Ez persze egyes mai darabokkal is gyakran előfordul, így én azt tanácsolnám nektek, hogy mindig válasszátok a gombos, patentos vagy cipzáras változatokat, és persze ne feledjétek, hogy hiába tökéletes a huzat, ha a paplan nem kifogástalan!

Ajánlott cikkek