Egyéb kategória

A nagy nasipara: szabad vagy nem szabad nassolni, ha az egészséges életmódra szavazunk?

A főétkezések fontosságáról már biztosan hallottatok, mostanában leggyakrabban a reggeli dicsőítése folyik. Egyre több izgalmas és egészséges recepttel csábítanak titeket, hogy ne cseréljétek le a nap első étkezését egy bögre kávéra, vagy egy gyorsan bedobott kakaós csigára. Az ebéd és a vacsora szintén főétkezésnek számít, de sokak szerint érdemes még e három étkezés mellett is egyszer-kétszer kisebb adagokat enni, köznyelven szólva nassolni. De miért, mit és hogyan nassoljunk?

vous - 2016.07.16.
A nagy nasipara: szabad vagy nem szabad nassolni, ha az egészséges életmódra szavazunk?

A nassolással megelőzhetitek, hogy a főétkezésekre farkaséhesek legyetek, és sokkal nagyobb adagokat egyetek, mint amire szükségetek volna. Egy ilyen evés után üthet be az a bizonyos kajakóma, ami megakadályozza, hogy hatékonyan dolgozhassatok, vagy akár alhassatok, ha vacsorára sikerült kissé többet enni a kelleténél.

Forrás:
iStock

A jó és a rossz nasi

Az életmódváltás kapcsán biztosan felmerül bennetek a kérdés, hogy mégis mit nassolhattok, ami egészséges? A boltok polcai roskadoznak a különböző előre csomagolt édes és sós kekszektől, rágcsálnivalóktól – de remélem, mondanom sem kell, hogy ezek nem túl jó választások, ha az egészséget célozzátok. Egy fokkal jobb opciónak tűnhetnek a különböző olajos magvak és aszalt gyümölcsök.

Sajnos azonban rossz hír, hogy az aszalt gyümölcsök lényegében tömény cukrok, így ezek fogyasztása – különösen, ha szeretnétek leadni egy keveset – biztosan felejtős lesz.

Az olajos magvak már jobb választások lehetnének, például a mandula és a tökmag rengeteg fehérjét is tartalmaz, azonban ezek meg túl olajosak, sokaknál pattanásokat is okozhatnak amellett, hogy észrevétlenül eszitek meg a napi zsírszükségletetek többszörösét. Bio Gabit, a 21 NAP – PONT neked táplálkozási szakértőjét kérdeztük, ő mit ajánl azoknak, akik tényleg komolyan gondolják az egészséges étkezést.

„Az étkezéseket követően három órán belül semmit nem tanácsos enni, inkább csak folyadékot vigyünk be. Ha a gyomor már üres, elvben ehetünk, de a 'szigorúbb' elvek szerint az étkezések között 4–5 óra szünetet hagyunk, hogy a gyomorfal pihenni, regenerálódni tudjon. A következő étkezés előtt egy órával ehetünk gyümölcsöt (almát, szilvát, meggyet), ha nagyon éhesek vagyunk, esetleg egy sárgarépát, kevés nyers zöldséget. Az aszalványok és a magvak sajnos ilyen alkalmakra nem valók.”

Bio Gabi, a 21 NAP pont neked szakértője

Bio Gabi, a 21 NAP pont neked szakértője
Forrás:
Hámori Zsófia

Víz, víz, víz

A nassolás mellett, különösen a nyári melegben, figyeljetek oda nagyon a folyadékfogyasztásra! Napi három liter folyadék nyugodtan csússzon le, ha mozogtok, inkább négy, de ügyeljetek rá, hogy ez főleg víz legyen! A vizet ízesíthetitek citrommal, lime-mal, vagy fogyaszthattok akár gyógyteából készült jegesteát is. Egy hűvös mentatea például kiváló választás lehet.

A rendszeres folyadékfogyasztással a nassolás utáni vágyatokat is könnyebben legyőzhetitek. Egyrészt azért, mert sokszor, amikor úgy érzitek, éhesek vagytok, valójában vízre lenne szükségetek, másrészt a nassolás sokak esetében egyszerűen egy rossz rutin. Könnyen lehet, hogy csak megszoktátok, hogy mindig van valami rágcsálnivaló a kezetek ügyében, egy csokiszelet a fiókotokban, és ha kezdtek fáradni, vagy unatkoztok, már nyúltok is érte – ezt az ízek utáni sóvárgást is kivédhetitek egy nagy pohár citromos vízzel!

Vagy pedig, Bio Gabi tanácsát követve, forduljatok nyers gyümölcsök, zöldségek után! Ezeknek magas a folyadék- és rosttartalma is, ráadásul egy csomó fontos vitamint is tartalmaznak. Most, nyáron pedig igazán nem nehéz friss és kívánatos meggyet, szilvát találni a piacon!

21 nap logó

Pont neked találtuk ki a 21 NAP-ot!

Eldöntötted, hogy életmódot váltasz, de szükséged van étrendtanácsadóra, edzőtársakra, mentorra? A VOUS nagy nyári életmódprogramja mindezt megadja neked – és még sokkal többet. Hamarosan minden részlet kiderül.

Addig is kövesd a 21 NAP – Pont neked Facebook-oldalát, és kövesd az Instagramon is!

Azonban tudnotok kell azt is, hogy ha a főétkezések alkalmával kiegyensúlyozott, a szervezetetek számára szükséges tápanyagokat fogyasztjátok, sokkal kevésbé fog fellépni a nasi utáni vágy is az étkezések között – egyszerűen nem fog vészjelezni a szervezet, hogy valami hiányzik! Egy idő, amíg ezt megszokjátok pszichésen is, testileg is, de ha rutinná válik, utána sokkal könnyebb lesz betartani az elsőre szokatlan szabályokat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon