Egyéb kategória

Ismerjétek meg az idegrendszer kenőolaját, a magnéziumot

Ha van valami, amit bevezetnék az oktatásba, az az, hogy már tinédzserkorban megértessék mindenkivel, a vitaminhiánnyal igenis foglalkozni kell, és tanulják meg felismerni, hogy éppen melyik vitamint kell pótolniuk mielőbb. Most éppen a magnéziumot hozom példának, mert nekem most azt kell.

vous - 2016.06.18.
Ismerjétek meg az idegrendszer kenőolaját, a magnéziumot

Lehet, hogy én vagyok túl béna, de nem volt egyáltalán egyértelmű, hogy esetleg kellene tolnom egy kis magnéziumot, pedig fáradt voltam, dekoncentrált, és fájt minden porcikám, az izmaim egy sima lépcsőzéstől befeszültek, a szívem összevissza kalimpált, de csak annyit mondott a doki, hogy nem jó a kondim, kezdjek sportolni. Oké, de hogyan, ha pont emiatt álltam le róla?

Forrás:
pexels

Először vashiányra gyanakodtam, és tartottam is tavaly ilyenkor egy kúrát, valamelyest segített, de nem volt az igazi, mígnem pár hete valaki olyasmit mondott, hogy talán próbáljam meg a magnéziumot. Rögtön eszembe jutott a kémiai rendszertáblázat, a kis Mg jelével, úgyhogy kicsit utánaolvastam. A tünetek passzoltak, amik szépen sorban ezek voltak:

  • izomgörcsök, izomfájdalmak
  • szemhéjrángatózás
  • fejfájás
  • szívritmuszavarok
  • hangulatingadozás, hajlam a letargiára – amit nem a Hold befolyásol
  • gyengeség, fáradékonyság
  • dekoncentráltság, memóriazavarok

Mind pipa. A fejfájás azért is volt szembetűnő, mert – szerencsére – nem vagyok fejfájós típus, de gyakrabban szenvedtem tőle, mint bármikor. Beszereztem hát egy adagot, és szedni kezdtem. Durva volt, hogy már másnap kicsattantam, és úgy éreztem, szétrobbanok az energiától. Nem fájtak az izmaim, amivel már én úgy számoltam, örökre úgy marad. Így hát nemcsak jobban lettem, de okosabb is. Tudtátok, hogy az emberi szervezetben a magnézium felel az enzimek megfelelő működéséért? Ezen keresztül pedig segíti az izmok és idegek működését, a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcseréjét, a szív-és érrendszer megfelelő működését, és a kalciummal együtt a csontok felépítését. 

Segíti a memória frissen tartását – nem hiszitek el, de háromszor hagytam el az irataimat az elmúlt évben –, sportolóknak kötelező táplálékkiegészítő, mivel a glükózt energiává alakítja. Segít a stroke megelőzésében, és a vérnyomás lejjebb tornászásában is. Magnéziumot pedig könnyebben veszthettek, mint gondolnátok: elég hozzá egy kiadós, krónikus hasmenés, stresszes időszak, túl sok alkohol, nem megfelelő étrend, a belek nem megfelelő felszívódó képessége, és a rosszul kezelt cukorbetegség.

Nem véletlenül hívják a magnéziumot az idegrendszer kenőolajának sem, ha tartósan rosszul érzitek magatokat, és még a legkisebb feladat is óriási erőfeszítésetekbe kerül, érdemes magnéziumhiányra gyanakodnotok! Még több hasznos életmóddal kapcsolatos információkat pedig #mégidén cikkeink között találtok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.