Egyéb kategória

Vitaminkisokos: így szedjétek őket helyesen és kerüljétek el a hányingert!

A vitaminok amennyire is jót tehetnek a szervezettel, ugyanannyira bajt is okozhatnak neki, ha nem jól szeditek őket. Amennyiben előfordult már veletek, hogy rosszul lettetek, émelyegtetek egy-egy kapszula után, vegyétek sorra a következő okokat, és változtassatok a szokásaitokon!

vous - 2016.10.15.
Vitaminkisokos: így szedjétek őket helyesen és kerüljétek el a hányingert!

Ti szedtek vitaminokat? Ha igen, mikor szeditek be őket? És mondjátok csak, esetleg reggel a kávétok kíséretében kerülnek be a szervezetetekbe? Majd ezután nem energiabombának érzitek magatokat, hanem állapotos kismamának, akire épp lesúlyt a reggeli rosszullét? Amennyiben mind a négyre igen a válaszotok, maradjatok itt, beszéljük meg, miért lehetséges ez.

A Women'sHealth 4 okot gyűjtött össze egy professzortól arra, ha valakit meghányatnak a vitaminok. Ugyanis, képzeljétek, ez egy nagyon gyakori probléma, főleg azoknál, akik rohanó életmódot folytatnak.

Forrás:
iStock

1. Éhgyomorra szeditek be

Akármilyen vitamint is szedtek be az üres hasatokba, az így is, úgy is okoz némi irritációt az említett területen, ezért ezt a szokásotokat dobjátok gyorsan a kukába! Körülbelül 2-3 óra kell ilyenkor arra, hogy a pirulák felszívódjanak, és megszűnjön a rosszullét. Mindenképp tartogassátok a tablettákat az étkezés környékéig, de érdemes elolvasnotok a tájékoztatón, hogy evés előtt vagy csak az után ajánlott megenni őket. Tudniillik a táplálék és az emésztés elősegíti a vitaminok felszívódását.

2. Nem vagytok tisztában a beviteli szabályokkal

Vannak olyan vitaminok, mint a C, az E, illetve a nyomelemek közül a vas, melyek jobban ingerelhetik a belsőtöket a többinél. Ha multivitamint szedtek, és ebből az előbbi háromból valamelyik sokat tartalmaz, akkor keressetek egy másik komplex vitamint. De akkor már tudatosan olyanra essen a választásotok, amelyben jók az értékek. Emellett tájékozódjatok arról is, hogy mennyi az ajánlott napi bevitel belőle, és ezt ne lépjétek túl, vagy már jön is az émelygés. Van egy általános határérték (C-vitamin: 75 mg, E-vitamin: 15, vas: 18), a legbiztosabb viszont az, ha erről egyeztettek egy szakértővel vagy az orvosotokkal. Előfordulhat ugyanis, hogy a ti szervezetetek egy másik összetevő magas arányára nem reagál jól.

Forrás:
Pixabay

3. A tabletta bevonata okozza a bajt

Vizsgáljátok meg a tablettákat, és ha van rajtuk valamiféle bevonat, akkor ugyancsak fontoljátok meg a csere lehetőségét. Ez a réteg ugyanis könnyen előidézheti a hányingert azáltal, hogy lassítja a felszívódást.

4. Túl sok zsírban oldódó vitamint esztek

A-, D-, E-, K-vitamin – ezek mind zsírban oldódó vitaminok, melyekkel szintén meggyűlhet a bajotok. Ezek lerakódnak a szervezetetekben, túlterhelhetik azt, így okozva a hányingert, ami ez esetben lehet, nem is múlik el pár óra alatt. Mindezt függetlenül attól, hogy van-e étel a gyomrotokban. Ilyenkor kell a leggyorsabban cselekednetek, kikérni szakértő véleményét, mert ezek az esetek akár veszélyesek is lehetnet rátok nézve. Illetve ide is vannak általános határértékek, ezeket ajánlott betartanotok: 700 mikrogramm A-vitamin, 600 Nemzetközi Egység (NE) D-vitamin, és 90 mikrogramm K-vitamin.

Ajánlott cikkek