Úgy tűnik, végre állandósul a jó idő, és így, a tavasz utolsó napjaiban már hosszú órákon át fürdőzhetünk a meleg napsugarakban. Ha titeket is kicsalogatott a kellemes hőmérséklet a kuckótokból, észrevehettétek, hogy a májusi virágok között trónfosztás történt. Az anyák napja és az orgona neve már egybeforrt, ám ahogy az ünnep elmúlt, úgy a díszcserje ideje is lejárt, és sokak nagy örömére, vagy épp bánatára, megérkezett a bodzaszezon.
A fekete bodza igazán igénytelen növény, ezért nem is csoda, hogy a szmogos nagyvárosokban, az utak mellett, sőt még az árokpartokon is megtalálhatjátok. De mielőtt fognátok a kosaratokat, és nekiindulnátok egy bodzagyűjtő körútnak, gondoljátok át, milyen helyen szereznétek be. Kerüljétek el a kipufogó szennyezte területeket, merészkedjetek inkább az erdőkbe!
De miért imádjuk a bodzát?
Napestig sorolhatnám, miket készíthettek belőle. A legismertebb a bodzaszörp, de kerülhet még palacsintába, lehet dzsem alapanyaga, a bornak pedig muskotályos ízt ad. Tehát manapság már a gasztronómiában használják, de egykoron ez egészen máshogy volt. Egyes részei alkalmasak ugyanis szerszámnyél, fúvós hangszer készítéséhez, illetve némi plusz hozzávalóval festékként is használható.
Az igazi elismerést azonban a természetgyógyászatban érdemelte ki. Olyan vitaminokat tartalmaz, mint az A-, a B-, vagy a C-, mindemellett van még benne kalcium, kálium, magnézium és foszfor. A teája megfázáskor erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést, a lázat, valamint oldja a nyákot és az orrdugulást. Felfázás esetén is bátran fogyasszátok. Vesetisztító, így alaposan átmossa ezen szerveteket, és a baktériumok gyorsabban távozhatnak belülről. Ráadásul mivel vizelethajtó és vértisztító, a fogyókúrába is remekül beilleszthető. A krémje ápolja a bőrt, segít a sérüléseknél, a ráncokat pedig csökkenti.
Létezik azonban egy olyan fajta is, melyet tilos begyűjteni és hazavinni, ugyanis mérgező! Ez a földi bodza, vagy más néven a gyalogbodza, melynek virágai és levelei hasonlítanak a fekete változathoz, azonban ezt messze el kell kerülnötök! Megkülönböztető jelei: nem fás-, hanem lágyszárú, sokkal kisebb méretű, termése felfelé, és nem lefelé áll, a portokai pedig pirosak. Ha mégis bejut a szervezetetekbe, előfordulhat tőle hányás, hasmenés vagy látászavar is.
Nektek van kedvenc bodzás receptetek?