Egyéb kategória

Nem bírjátok a tejet? – ismerjétek meg a legjobb helyettesítőit!

A tej étrendünk elengedhetetlen része. Ott van mindenben, a napindító kávéban, a kikapcsolódást nyújtó kakaóban, a nagymama legfinomabb tejespitéjében. Sokaknak azonban a puszta gondolata is fejfájást okoz, mert nélkülözniük kell az étkezési szokásaikból. Ám nem kell csüggedni, elhoztuk a receptet a te(l)jes élethez!
vous - 2016.03.01.
Nem bírjátok a tejet? – ismerjétek meg a legjobb helyettesítőit!

A tejet szinte mindenki kisgyermekkorától kezdve ismeri és fogyasztja, még ha erre nem is emlékszünk. Viszont vannak olyanok, akik már akkor sem kaphatnak belőle, mert veleszületett tejcukor-érzékenységben szenvednek. Náluk ez nem is betegség, hanem egy genetikai eredetű táplálkozási zavar. Van azonban másodlagos verziója, amikor egy másik kór idézi elő a laktózintoleranciát.

Laktózérzékeny az, akinek a szervezete nem tudja megemészteni a tejtermékekben fellelhető laktózt, más néven a tejcukrot. Egy élelmiszer pedig akkor laktózmentes, ha laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g/100 g.

Statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió ember laktózérzékeny. Ha ti is közéjük tartoztok, ne csüggedjetek! Összegyűjtöttük a tejporok megannyi fajtáját, amelyeket nem árt beszerezni!

Kukorica-italpor

A természetes kukorica alapú tejhelyettesítőt használhatjátok koktél, kakaó, kávé készítéséhez. Az angol tea kedvelői bátran próbálják ki tejes ízesítésként. A konyhatündéreknek pedig remek segítség főzéskor és sütéskor egyaránt.

Hajdinaitalpor

A hőkezelt hajdinából készült pótló, tápértékét tekintve, igen hasznos. Elsősorban reggeli italként ajánljuk, akár natúr tejként, akár egy bögre kakaó összetevőjeként. A turmix szerelmesei kísérletezzenek bátran, gyümölccsel és mézzel vegyítve mennyei üdítő, tápláló egészségkoktél lehet belőle.

Szójaitalpor

A szóját az italok és a turmixok mellett nyugodtan használjátok müzlik, pudingok és más édességek elkészítésénél. Számos pozitív tulajdonsággal bír, többek közt jelentős a kalcium- és cinktartalma, valamint értékes B-vitaminokat, főleg B12-vitamint tartalmaz.

Kókuszitalpor

Kókusz hajra, bőrre, körömre… stb. Na de habaráshoz is? Pontosan. Emellett főzéskor pótolhatjátok vele a „tejes ízt”, sőt krémek, fagylaltok, sütemények készítésénél is jól teljesít. Remekül helyettesíti a friss kókusztejet. A titok: minél több italpor, annál sűrűbb kókuszcsoda!

Rizsitalpor

A rizsital kellemes íze mellett plusz pont, hogy nemcsak a tehéntejben található laktózra érzékenyeknek javasoljuk, hanem a sikérallergiával, emésztési zavarokkal vagy magas koleszterinszinttel küzdőknek is.

Zabitalpor

A „zabos” ételek lökést adnak a léleknek és a testnek egyaránt, annak köszönhetően, hogy hevítő-melegítő és roboráló hatásúak, így a betegeknek is előszeretettel ajánljuk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.