Egyéb kategória

Nem az órák számítanak, csak 5 dolog kell a pihentető alváshoz

Mit csinálunk általában, ha lefekszünk aludni? Azon gondolkozunk, mit kell holnap csinálnunk, és kiszámoljuk, hány órát fogunk pihenni, ha most azonnal elalszunk. De valóban van arra egyértelmű válasz, hogy mennyit is kéne aludnunk?
vous - 2015.12.17.
Nem az órák számítanak, csak 5 dolog kell a pihentető alváshoz

Igen, ez rám is jellemző. Minden egyes este kiszámolom, hány órát is fogok aludni. Bár az az igazság, hogy az egészséges alvás ideje még nincs meghatározva – írja cikkében a The Huffington Post. Csak annyit tudunk, hogy ha egy személy éjszakai pihenése a következő kritériumoknak megfelel, akkor bizonyára eleget alszik:

  • ugyanannyit alszik hétköznap és hétvégén is
  • ébresztőóra nélkül kel fel
  • nem visz be koffeint a szervezetébe, hogy ébren maradjon, és nem használ különböző szereket ahhoz, hogy elaludjon
  • nem alszik el öt perc alatt
  • egészséges

Forrás:
giphy.com

Ha az előbb felsorolt feltételek közül legalább egy nem igaz az adott személyre, akkor feltehetően nem alszik eleget. A kevés alvás több káros egészségügyi következményt is okozhat, mint például cukorbetegséget, súlygyarapodást, hangulati zavarokat, sőt, az immunrendszer sem tudja olyan könnyen felvenni a harcot a betegségek ellen. Arról nem is beszélve, hogy a csökkent éberség például vezetésnél balesetveszélyes is. Több kutatás azt is bebizonyította, hogy az emberek sokkal több ideig alszanak, ha otthon vannak, és nem egy idegen környezetben.

A szakemberek is azt javasolják, hogy mindig törekedjünk az elegendő alvásra. Ha egy 8 órás alvás után is fáradtnak érezzük magunkat, akkor pedig forduljunk orvoshoz.

Ajánlott cikkek