Egyéb kategória

Sokat alszotok, mégsem elég? – Íme 5 ok a folytonos kimerültségre

Veletek is biztosan előfordult már, hogy reggel felkeltetek, és álmosabbak voltatok, mint amikor lefeküdtetek aludni, ugye? Szerintem a legtöbben ismerjük azokat az éjszakákat, mikor egyszerűen nem megy az alvás.
vous - 2016.01.01.
Sokat alszotok, mégsem elég? – Íme 5 ok a folytonos kimerültségre

Lehet az forgolódás, túlagyalás, bármi. Nem találjuk a megfelelő pózt, nem elég puha a matrac, nem a saját ágyatokban alszotok, rengeteg tényező befolyásolja az igazán pihentető alvást. A tökéletes alváshoz nemcsak a megfelelő mennyiség, hanem a szoba hőmérséklete is hozzátartozik.

Most olyan hibákat hoztam nektek, amiket mindannyian hajlamosak vagyunk elkövetni alvás előtt. Lehet, hogy ezekre még ti sem gondoltatok!

Esti koffeinbevitel 


A koffein olyan stimuláns, aminek mérsékelt adagokban történő fogyasztása blokkolja az alváshoz szükséges neurotranszmitterek működését, ez pedig álmatlansághoz vezet. A cukor a hormonháztartást boríthatja fel, ezért esténként többször felkelhetünk miatta. Dobjátok az esti kávét és a teát!

Megoldás: A triptofán hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához. Este inkább olyan ételeket fogyasszatok, amikben ez az aminosav is megtalálható, hiszen segít egyensúlyban tartani az alvást és annak ciklusát. Ilyen élelmiszerek például a joghurtok, a tej, a banán, a tojás és a pulyka is.

Elegendő alvás

Általános tévhit, hogy ha egyik este keveset alszotok, akkor másnap több alvással pótolhatjátok azt.

Megoldás: Ne legyetek az alvás adósai! A legtöbb embernek elég két-három óra napközbeni alvás, hogy visszaállítsák az egyensúlyt a komolyabb alváshiány után.

Forrás:
Giphy.com

A háziállatnak a saját ágyában a helye

Tudom, nincs is jobb, mint a kedvencetekkel átaludni az estét. Jó érzés, hogy a kis szőrpamacs ott szuszog valahol mellettetek. Viszont korábbi kutatások alapján kiderült, hogy azok az emberek, akik megosztják az ágyukat a háziállataikkal, sokkal rosszabbul alszanak, mint azok, akik kizárják őket még a szobából is.

Megoldás: Bármennyire nehéz is, a kutyának vagy cicának bizony a saját ágyában van a helye!

A szundigombok átka

Minden extra alvás a szundigomb nyomkodása után nem megfelelő, legalábbis minőségileg biztos nem. Ilyenkor a szervezetünk új alvási ciklusra készül, amit nem tudunk befejezni – ezért egész nap fáradtabbak leszünk.

Megoldás: Az ébresztőtöket úgy állítsátok be, hogy akkor szólaljon meg reggel, amikor tényleg fel kell kelnetek. Próbáljátok mindennap ugyanarra az időre állítani. Ez a rendszeresség a későbbiekben azért is jól jöhet, mert végül ébresztő nélkül is fel fogtok kelni ugyanabban az időben.

Ne aludjatok sminkben!

Csajok, ne felejtsétek: bármilyen hosszú volt is az esti buli, sminkben soha ne feküdjetek le aludni! Borzalmasan egészségtelen hatással van nemcsak a bőrötökre, de a szervezetetekre is. Arról nem is beszélve, hogy reggel Szörnyellaként ébredtek majd…

Ajánlott cikkek