Otthon

Izgalmas fogások, isteni falatok – A krumpli ezer arca

Nehéz lehet krumplinak lenni! Mindig csak a forró olajban sütik ki, a rántott húsnak, mint ezeréves barátnak, már csak odabiccent, semmi újdonság. De még az értékeivel sincsenek tisztában a fogyasztók. Ti jóban vagytok a krumplival? Az írás végére másként fogtok rá tekinteni! 

vous - 2015.07.23.
Izgalmas fogások, isteni falatok – A krumpli ezer arca

A szerethető burgonya 

A krumpli igenis finom, és egészséges is, szeressétek nyugodtan. A búza mellett másik legfontosabb alapélelmiszerünk, sok C-vitamint tartalmaz, amely hőkezelés hatására természetesen csökken. Keményítő formájában szénhidrátot tartalmaz, mely a test számára fontos energiaforrás. A burgonya kiváló rostforrás, támogatja az emésztést, tele van vitaminokkal, mint kálium, B-vitaminok, folsav. 

Persze nem arra buzdítunk, hogy mindennapos táplálékotok legyen, hiszen a változatosságban van az erő, csak a tudatot jó kinyitni arra is, milyen új módokon tudjátok a krumplit felhasználni.

Sült krumpli másként

A krumplit persze a legegyszerűbb meghámozni, felszeletelni és olajba dobni, ez a változat valóban nem igazán egészséges. (Viszont finom, ezért engedélyezett néha-néha.) Ennél jobbat tesztek magatoknak és a krumplinak is, ha sütőben sütitek steakburgonyaként a következő módon:

  • Cikkekre vágjátok,
  • egy tálba teszitek,
  • olívaolajjal locsoljátok, majd jöhetnek a fűszerek: só, bors, őrölt koriander, őrölt pirospaprika, esetleg utóbbinak füstös változata, rozmaring, kakukkfű, és lényegében bármilyen fűszerkeverék, ami számotokra ízletes.
  • Kis kezetekkel és sok szeretettel keverjétek össze, az olaj és a fűszerek mindenhol vonják be a szeleteket, majd
  • egy szilikonlappal bélelt tepsire borítsátok, és
  • 180–200 fokon pirulásig süssétek.

Kívül ropogós, belül krémes lesz, mondjam, hogy abbahagyhatatlan?

Forrás:
istock

Francia krumpli

Ha magamból indulok ki, akkor ettől elaléltok. Sokáig készül, sütőben sül, és nagyon finom.

  • A hámozott krumplikat gyaluljátok le.
  • Készítsetek tejszínből és tojásokból keveréket, amibe kerül reszelt parmezán, fehér bors, só.
  • A papírvékony krumpliszeleteket tegyétek egy rétegben a tepsi aljára, öntsetek egy kis tojásos-tejszínes keveréket rá, jöhet a következő krumpliréteg, majd a tejszín, és folytassátok így, amíg el nem fogy az összes hozzávaló.
  • A tetejét reszelt parmezánnal megszórhatjátok, és megy a sütőbe, 160 fokra, alaphangon 60 percre, akár 90 percre is.

A krumpli a tejszínes keverékben puhul át, ennek időt kell hagyni. Krémesen puha lesz, ún. „comfort food”, amit szívesen esztek a kanapéra kucorodva, igen, még nyáron is, egy tál salátával. 

A csodálatos burgonyatorta

Könnyed, félórás vacsora a következő finomságom.

  • A hámozott krumplit reszeljétek le, de akár apró kockára is vághatjátok, majd főzzétek meg pár perc alatt.
  • Közben a tojásokat verjétek fel, hevítsetek olajat egy serpenyőben,
  • és az enyhén főtt krumplit pirítsátok meg benne.
  • Sózzátok, tegyetek rá petrezselymet vagy bazsalikomot, és további zöldségekkel, mint cukkini, kápiapaprika is dúsíthatjátok.
  • Amikor a zöldségek összesültek, öntsétek rá a felvert tojásokat, szórjatok bele sajtot, és kis lángon süssétek.
  • Mivel ez még bekerül a sütőbe, ideális lenne egy teljesen fém edényben készíteni… ha nincs, maradjon a tepsi, vagy jénai, ezt persze ne tegyétek a lángra, csak az összes hozzávalót, és úgy rá a tojást.

Tehát a sütőben készül el az étel, megpirul a teteje, a tojás összefogja az egészet, ti pedig finomat esztek. Egészségetekre!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.