Otthon

„Akinek egy lány ilyen süteményt készít, azonnal szerelembe fog esni”

Először süssetek dús mézes lapokat, majd kerüljön közéjük házi főzésű, vaníliás tejbegríz. Minden lapot kenjetek meg vastagon házi meggylekvárral. Amikor már majdnem felfaltátok a szemetekkel, még szórjátok meg a tetejét durvára tört dióval. Egyszerre édes, könnyű és gyümölcsös.
vous - 2015.06.13.
„Akinek egy lány ilyen süteményt készít, azonnal szerelembe fog esni”

Így néz ki a 2014-ben debütált Legényfogó torta, amely az akkor újszerű naked, azaz csupasz külsővel jelent meg. A naked cake elnevezés önmagáért beszél, aki ránéz a tortára egyszerre látja a mézes lapokat, a kicsorduló tölteléket és a meggylekvárt is. 2015-ben az úgynevezett naked cake édességek élik világukat. Idén az új trendnek megfelelően az esküvői torták is csupaszon, burkolat nélkül kerülnek a násznép elé, élővirág és gyümölcs díszítéssel. A Legényfogó torta így nem csak a neve miatt lehet tökéletes választás esküvőre.

„Azért választottam a Legényfogó nevet a tortának, mert az a legény, akinek egy lány ilyen süteményt készít azonnal szerelembe fog esni” – mesélte Nándori László aranykoszorús cukrászmester, a torta megálmodója. „Fontos szempont volt, hogy a torta mindenki által könnyen, otthoni körülmények között is elkészíthető legyen. 2014-ben a Magyarország Tortája versenyen 4. helyezést értünk el vele” – mondta a mester, aki folyamatosan büszke lehet ínycsiklandozó műveire. Ha legényeket nem is, de rengeteg vendéget megfog ezzel a süteménnyel. A legényfogó receptek azonban nemcsak egy cukrászda számára hozhatnak sikert.

Nem hivatalos legényfogó ételek közül a különleges sütemény miatt most biztosan a torta a legismertebb, pedig különböző sütemények és levesek is megkapták ezt az elnevezést. Volt, ahol a hagyományosan, zsírral készült, házi lekvárral töltött linzerkarikák, megint máshol a gazdag húsleves számított legényfogó ételnek, amellyel állítólag valamelyik felmenő asszony levette a lábáról a jövendőbelijét.

És a ti családotokban van legényfogó recept? 

A cikkben látható fotó illusztráció.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.