Thaiföldön született, de ma már az egész világon elterjedt és nagyon népszerű ital a bubble tea, amit egyre többféle változatban kóstolhatunk az erre szakosodott trendi helyeken. Már nemcsak tea, hanem mindenféle shake, turmix, kávéféle kapható a ruganyos kis gumiszerű gyöngyökkel gazdagított italból, ráadásul könnyen elkészíthető otthon is.
Mik is ezek a színes, gumicukorszerű, ízesített gyöngyök, amiktől olyan mutatós és jópofa a bubble tea? Egy teljesen természetes, ázsiában kedvelt alapanyag, a tápióka, amit arrafelé sokféle formában készítenek, többek között édes pudingfélét is főznek belőle – innen jött valamikor a '80-as években egy thaiföldi teaház leleményes tulajdonosának az ötlete: az átlátszóra főtt tápiókagyöngyöt színezi, majd a jól lehűtött, ízesített teához adja.
„Olyannyira az életünk része lett a teázás, hogy még az esküvőnk témája is eköré épült”
„Tea. Mi jut eszünkbe erről a szóról? Bögre, forró víz, gyümölcs ízesítésű filteres tea, méz és citrom: szeretjük is, pokróccal és egy könyvvel bekuckózva. Majdnem ezer éve, hogy a távoli Kínában elkezdték termeszteni a teacserjéket jótékony hatásuk miatt. Ezért is, a ma ott élők számára sokkal természetesebb szálas teát vásárolni. Ma már én is hasonlóképp gondolom: eszem ágában sem lenne almaízű, langyos, cukros vizet inni, pedig néhány éve még pontosan ezt tettem.” Fotósunk, Ancsa cikkét itt olvashatjátok.
A semleges ízű tápióka nálunk kevéssé ismert és használt alapanyag, pedig ideális szénhidrátforrás, a gluténérzékenyeknek valóságos ajándék, használható, akár liszt, akár gyöngy formájában is.
Eredetileg fehér színű, de ma már a népszerű ital miatt színezett változatban is kapható, jellegzetessége, hogy kocsonyásra, zselésre, áttetszőre fő, ami főzéskor vagy főzés után egyébként természetesen is színezhető, ha például erős teába, céklalébe, meggylébe – rosszabb esetben ételfestékbe – áztatjuk néhány órára.
Kíváncsiak vagytok a receptre? Irány a Cookta oldala!