Otthon

Tej, ecet és vászonkendő: így készítsetek ízletes sajtot házilag, kiadósan és egyszerűen

Aki szereti a sajtokat, annak mindenképpen ki kell próbálnia a házi sajtkészítést, több okból is. Egyrészt nagyon jó móka boszorkánykodni a konyhában, sokkal több köze lesz az igazi sajthoz, mint a legtöbb boltban kaphatónak. Másrészt pedig nagyon finom, és még személyre is szabható különféle fűszerekkel, ízesítőkkel. Tej, ecet és egy vászonkendő kell csak hozzá.

vous - 2017.05.17.
Tej, ecet és vászonkendő: így készítsetek ízletes sajtot házilag, kiadósan és egyszerűen

A komoly sajtok, vagyis az érettebb, érlelt sajtok oltóanyagokkal készülnek, és nagyon speciális környezetre és technológiára, no meg tudásra van hozzájuk szükség. Arra senki ne számítson, hogy parmezánt vagy gorgonzolát, camembert vagy goudát most majd pikk-pakk megtanul készíteni. Ezekhez tényleg speciális higiénia, baktériumkultúrák, egyenletes hőfok és páratartalom kell, amit otthon nem nagyon lehet reprodukálni.

Ellenben friss, de szeletelhető és isteni finom házi sajtot tényleg nem nagy ördöngösség csinálni.

A házi sajtban az is jó, hogy úgy ízesítjük, ahogy csak kedvünk tartja. Kerülhet bele bármilyen zöldfűszer a kaportól a kakukkfűig, a medvehagymán és a bazsalikom át bármi, de apróra vágott lilahagyma, újhagyma, zúzott fokhagyma vagy durvára őrölt bors is. Egyszerre ne használjunk túl sok ízesítőt, mégiscsak a sajt a lényeg, de 1-2 karakteres íz szuper párost alkothat.

Forrás:
depositphotos

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.