Otthon

Miért főznek annyit az anyák és a nagyik?

Kollégista gyerekként és kisgyerekként is nagyon jól emlékszem a nagy terülj, terülj, asztalkámra, mikor anyu és a nagymamák is folyton úgy főztek, hogy mindenkinek jó legyen. Mindig rengeteg kaja volt otthon, összeülős vasárnapi ebédek, és a kérdés, ami mindennap elhangzott százszor: 
vous - 2015.07.23.
Miért főznek annyit az anyák és a nagyik?

Mit eszel?

Mert van ám minden: krumplipüré, rizs, rántott hús, de maradt ám még tegnapról vadas és egy kicsi barackos lepény is. És még pudingot is dobtak össze, mert azt mi, gyerekek nagyon szeretjük. A bőség zavara. És mindennek el kell ám fogynia, mert ha nem…

 Rántott húst kérnék krumplival!
De apádnak is hagyj egy kis krumplit! Miért nem eszel vadast?
Hát, akkor vadast eszem.
De a rántott húst akkor ki fogja megenni? A múltkor is megmaradt a kutyának…

És miután befaltál mindent:

Hozok még bonbont, van egy dobozzal a kedvencedből!

Ti meg ültök, moccanni sem bírtok, oxigénpalack után sírtok gondolatban, és a bonbonra már nemet mondtok, mire az ősanyáitok könnybe lábadt szemmel néznek rátok, hogy:

De hát alig ettetek valamit!

Miért főznek olyan sokat, és miért zsörtölődnek annyit, ha megmarad a fele adag, ha nem falunk be mindent?

Hát a szeretet miatt.

De tényleg! Szerintem náluk ez ilyen szeretetnyelv. Minden falattal megnyugszanak, hogy a gyerek még nem megy el örökké, még ha kollégista is, ha külföldön él is, ha kamaszodik is. Az anya és nagyi főztje elkíséri a világvégére is. Olyan, mintha a korral haladva lassacskán már csak a főzés marad volna mint eszköz arra, hogy a gyerek érezze a nagy szeretetet.

Pedig megnyugodhatnának, mi imádjuk őket. Nem is kicsit, nagyon. A lepény és a spájznyi kajarengeteg nélkül is. Megtanuljuk a receptjeiket, és mi is pont ugyanígy fogjuk csinálni, hiszen az anya főztje az igazi.

Csak az isten szerelmére, a ruhatárat ne kelljen már félévente lecserélni!

Forrás: Pixabay

Ajánlott cikkek