Test

Tippek az egészséges táplálkozáshoz

A kiegyensúlyozott, energikus élet alappillérei: az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és nem utolsósorban a lélek nyugalma. Ez utóbbit úgy tudjuk elérni, hogy minél kevesebb stresszt engedünk be az életünkbe.
vous - 2022.12.12.
Tippek az egészséges táplálkozáshoz

Testünknek fontos az aktivitás, a sport. De az sem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe táplálék gyanánt. Vannak ételek, melyek energiát adnak és vannak, amik elvonják azt. Az étkezés kritikus pontja a gyakoriság és a mennyiség.

Célszerűbb a többször kevesebb arányt tartani az elfogyasztott mennyiségek tekintetében. Az alapanyagok minősége is rendkívül lényeges tényező. Megbízható termelőktől származó, friss összetevőkből érdemes étrendünket kialakítani.

A zöldségek és a vitaminok

A tudatos táplálkozás fenséges remekműveit kóstolhatjuk meg a Zöldlevelecske Salátaműhely választékában. A saláták, a zöldségek sokszínűsége igazán egyedivé és különlegessé varázsolja tányérunkat.

A zöldségek és gyümölcsök egészségfenntartó szerepe magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmának köszönhető. Általuk frissnek, életerősnek érezzük magunkat, mivel több energiához jut a szervezetünk.

A zöldségek és a gyümölcsök az emésztést is serkentik. Kedvezően hatnak a fogyókúra eredményeire. Immunrendszerünk erősítése is előnyei közé tartozik. Nemcsak szerveinket támogatja, de bőrünk és hajunk is egészségesebb lehet tőle.

A tudatos táplálkozás alapjai

Az olajos magvak fogyasztása magas kálium, kalcium és magnézium tartalmuk miatt javasolt. Viszont nem ajánlott túlzásba vinni, mert olajban is gazdagok, így súlygyarapodást okozhatnak.

A hüvelyesek is nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot és káliumot, ezenfelül B-vitaminokat is. Vigyázni kell azonban a mennyiséggel, mert puffadást okozhatnak. Azért szerepeljen étrendünkben lencse, babfélék vagy némi csicseriborsó is.

Szénhidrátok esetében részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű kenyereket, péksüteményeket. A fehér rizs helyett válasszuk a barna rizst. A búzából készült termékeket kiválthatjuk zab, köles vagy hajdina fogyasztásával

Főzési technikák az egészséges táplálkozás érdekében

Az egészséges étkezés nem merül ki az egészséges alapanyagok felhasználásában. Bizonyos konyhatechnológiai eljárások segíthetnek ételeink tápanyagtartalmának megőrzésében és a kalóriaprofit visszaszorításában.

A zsírban, olajban való sütés helyett a párolás a legtudatosabb választás. Manapság már rengeteg konyhai eszköz áll rendelkezésünkre az egészségtudatosabb főzési eljárások alkalmazása érdekében.

A húsokat saját levükben is megsüthetjük. Olajban való sütés helyett inkább grillezzünk, de ha mindenáron ragaszkodunk az olajhoz, használjunk telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat.

Az egészséges táplálkozás lényege, hogy minden tápanyag legyen jelen valamilyen formában étrendünkben. Ne essünk túlzásba semmivel, tartsuk be az arányokat. Válogassuk meg, mit eszünk.

Ajánlott cikkek