Test

Óvatosan a mérleggel! – Ezért ne mérjétek a súlyotokat naponta

Azok, akik komoly diétát tartanak és rendszeresen sportolnak, már-már a súlyuk megszállottjai, naponta mérik magukat a mérlegen. Ha pedig a kilók száma nem a várt eredményt hozza, a mutató nem ott áll, ahol szerintük állnia kéne, akkor kezdődik a dráma.
vous - 2022.11.11.
Óvatosan a mérleggel! – Ezért ne mérjétek a súlyotokat naponta

Függetlenül a sporttól és a diétától, nem fogunk egyről a kettőre megszabadulni a felesleges (vagy annak tartott) kilóktól. Az állandó méreckedés már megszokássá válhat, kihat a mindennapjainkra és a kedvünkre is. Legtöbbünknél ez tinikorban kezdődik és vannak, akik életük végéig a számok megszállottjai maradnak. A Journal of Nutrition Education and Behavior nemrég egy új tanulmányt tett közzé, amely megerősíti, hogy egyáltalán nem egészséges, ha a nők minden nap mérlegre állnak. Sőt, súlyos negatív pszichológiai hatásai is lehetnek. A kutatók 10 éven keresztül vizsgáltak több mint 1900 fiatal felnőttet.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a nők, akik gyakran mérik a súlyukat, tartós szorongásról és a súlyuk miatti aggodalomról, valamint depressziós tünetekről számoltak be. Ebben az esetben pedig a saját maguk iránti elégedettség és az önbecsülés is drasztikusan csökken.

Forrás: Pexels

Tehát az állandó mérlegelés a nőknél, de a férfiaknál is kihatással van a pszichológiai állapotra, amely a továbbiakban meghatározhatja az életünket és befolyásolhatja az önértékelésünket is.

Carly Pacanowsky, a Minnesotai Egyetem vezető szerzője egy tanulmányában ezt írta:

Azok a nők, akik sokat mérik magukat, arról számoltak be, hogy már veszélyes szinten, extrém módon foglalkoznak a testtömegükkel. Ők a megkérdezettek 80%-a. Népegészségügyi probléma viszont a serdülőkori elhízás, de a testi elégedetlenség és a súllyal kapcsolatos aggályok evészavarokat okozhatnak.

Szóval lányok, ha nem szeretnétek komoly bajt, és lelkileg is békében szeretnétek lenni önmagatokkal, akkor minél előbb szokjatok le a folytonos mérlegre állással!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.