Test

Ugye nem szoktál inni? Ilyen hatással van az energiaital a szervezetünkre

Az energiaital az egyik legnépszerűbb ital mind közül a fiatalok körében, ám nem árt, ha tudjuk, hogy túlzott fogyasztása milyen hatással lehet szervezetünkre.
vous - 2022.10.11.
Ugye nem szoktál inni? Ilyen hatással van az energiaital a szervezetünkre

Energiaital – nincs olyan ember, aki legalább egyszer életében ne fogyasztott volna. Mert úgy hisszük, ettől felpörgünk, könnyebben megy majd a munka vagy a tanulás, sőt, a bulikhoz már elengedhetetlen kellékké vált. Van viszont néhány érvünk, ami ellene szól…

Az energiaital blokkolja a vitaminokat

Az energiaitalok nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak, ami azonban nemcsak blokkolja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, de ki is hajtja kb. 60%-ukat. Ez fokozottan legyengítheti az immunrendszerünket.

Depresszió, szorongás

Sajnálatos módon a magas koffein tartalmú italok olyan mentális betegségeket is okozhatnak, mint a szorongás vagy a depresszió, sőt, reakcióba léphetnek az agyműködést vagy idegrendszert szabályozó gyógyszerekkel.

Vesekő

Az energiaital egyik legdominánsabb alkotóeleme az aszkorbinsav, amely bizonyítottan növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

Összességében talán annyit fűzhetünk ehhez még hozzá, hogy természetesen ebben az esetben is a mértéktartás a legfontosabb. Nem lesz semmi súlyos betegségünk, ha néha-néha megiszunk egy energiaitalt, hosszan tartó és rendszeres, nagy mennyiségben való fogyasztása azonban már okozhat egészségügyi panaszokat.

Kattints az infografikára, és tudj meg többet a krónikus fáradtságról!

Ezekkel az ételekkel növelheted az energiaszinted. Kattints IDE, ha szeretnél többet megtudni a krónikus fáradtságról!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.