Lélek

Bundyékon nevettünk, pedig a valóságban rémálom az élet egy diszfunkcionális családban

Ha elég idős vagy, esetleg szereted a fekete humornak ezt a fajtáját akkor találkozhattál a televíziózás során a fénykorában legnézettebb, de ma is népszerű sorozattal, az “Egy rém rendes család”-dal. A széria egy négytagú családról szól: anya apa, lány és fiú a szereplői. Kívülről egy átlagos amerikai famíliának tűnnek, de ha mint család próbálod őket megítélni, rájössz, hogy valami nem szokványos velük. Hiányzik az érzelmi kapocs, ami összeköti őket. Egy fedél alatt élnek, biológiailag közük van egymáshoz, de a közös pont az anyagiak, ami körül az események kereke forog. A széria egy diszfunkcionális családot mutat be humorba csomagolva. A valóságban is léteznek ilyen és ehhez hasonló, kicsit más de alapjaiban mérgező, diszfunkcionális családok. Ha te ilyen családban nőttél fel, akkor ismerősek ezek a jellemek és problémák.

vous - 2022.05.06.
Bundyékon nevettünk, pedig a valóságban rémálom az élet egy diszfunkcionális családban

A szülőktől hozott gének és a saját egyéniségünk mellett a gyermekkor, a családi közeg, amiben formálódó személyiségünk éveket tölt el a legkritikusabb időszakban, egész életünkre kiható tényezők. Addig a pontig, amíg kinyílik az értelmünk, azt tartjuk normálisnak, ahonnan jöttünk – sok esetben később is. Az emberek jelentős része felnőttként is ezt tartja követendőnek, nem tud kiszakadni, túllépni a hozott mintákon, melyek zsigeri szinten ágyazódnak be.

Mit jelent, hogy egy család diszfunkcionális?

Olyan viszálykodó család, amelyben az egyes családtagok neveletlen és erőszakos viselkedése a család többi tagjának hasonló viselkedését váltja ki. A gyermekek gyakran úgy nőnek fel ezekben a családokban, hogy ezt a viselkedésmódot normálisnak gondolják. Tagjai tünetei és viselkedésmintái hasonlóak, amelyek révén a családi struktúrán belül hasonló tapasztalatokat szereznek. Ez a diszfunkcionális attitűd megerősödéséhez, annak elfogadásához vagy állandósuláshoz vezet.

Általános jellemző, hogy nem reagálnak a problámákra (egymás érzelmeire), titkok és tabuk járják át a légkört, nem foglalkoznak érzéseikkel, szükségleteikkel. Egy másik jellemző a család szerepeinek megmerevedése, megváltoztathatatlansága. Diszfunkcionális családnál a szabályok, szerepek rigidek, kaotikusak és előfordulnak rejtett szabályok is. A diszfunkcionális családok a mérgező szégyen érzésére alapulnak. A természetes szégyenérzet veleszületett érzelem, rendeltetése az emberi korlátok jelzése. Ha az egyén elveszti személyi határait, a szégyen mérgezővé válik. Funkcionális családot csak olyanok tudnak létrehozni, akik kapcsolatban vannak természetes szégyenérzetükkel.

Aki diszfunkcionális családban nő fel, lehet, hogy úgy érzi, valami nincs rendben, de nem tudja megmagyarázni, hogy mi. Ha nem ismeri fel a probléma gyökerét, akkor a környezete fogja azt érezni, hogy vele nincs minden rendben, majd ő is hasonló családot alapít.

Egy diszfunkcionális családtól elszakadni borzasztó nehéz.

Bárki, aki el akarja szakítani a rokoni köteléket, akármi is az indíttatása, ő lesz az, aki ellen fordul a család, a szűkebb és tágabb környezete is.

Mindenhol az jön szembe veled, hogy azokat a személyeket, akik nemhogy nem segítik az életedet, de folyamatos frusztrációt okoznak, zárd ki. De mi van akkor ha ezek a személyek a családod tagjai? Ez rendkívül nehéz és összetett kérdés. Hosszú folyamat. Érzed, mindig is érezted, hogy valami nincs rendjén, de a paraván mögé nagyon nehéz belesni. Nagyon nehéz rájönni, megfogalmazni, hogy egy diszfunkcionális család része vagy, mert ezek az emberek szeretnének a társadalom részei lenni, a normáknak megfelelni, ezáltal a látszatot fenntartani és a biodíszletnek te is szerves része kell, hogy legyél. Ezáltal mindent elkövetnek ennek a külszínnek a fenntartása érdekében, és a kiszakadásod fő pillére a hibáztatásod lesz, mely mélyíti, nehezíti az elszakadást, növeli a szorongásodat, megkérdőjelezve, hogy helyesen döntöttél-e.

A végső pontot az i-re egy erőteljes konfliktus adhatja meg, mely bár rendkívül fájdalmas lehet, de felszínre hozhatja a valóságot ezzel segítve az utadat.

Az, aki a saját ép elméje és élete érdekében meghozza azt a rendkívül nehéz döntést, hogy kilép egy diszfunkcionális családból, olyan nehezített pályára lép, mint amikor egy rossz házasságban eldönti, hogy vége, nincs tovább. Az első belső reakció a megkönnyebbülés. Azt gondolja, hogy igen, megtettem, most már jobb lesz. Ahogy a válás esetében is, ez csak egy formai dolog, az igazi nehézségek kezdete.

A kilépő szempontjából nagyon fontos lépcsőfok, de ekkor is ilyenkor kezdődik a feketeleves.

Nem lehet olyan könnyen szabadulni sem egy házastárstól, sem egy diszfunkcionális családtól. A közösségi média előtti időkben is nehéz volt: akkor is belefolytak idegenek az életünkbe, csak más módon – személyes, telefonos kommunikációval –, kisebb volt a közönség, a híráramlás pedig lassabb, időt hagyva az esetelges támadások iránti felkészülésnek. A mai digitális világban sokkal nagyobb térben éljük az életünket, akkor is, ha keveseket próbálunk beengedni.

Forrás: Canva

Az, aki a hagyományos házasság-család modellt felrúgja, számíthat egyfajta kirekesztésre, támadásra, akár szemtől-szemben, akár a háta mögött. Természetesen gondolhatunk arra, hogy ez minket nem érdekel, de valljuk be, nagyon nehéz kizárni ezeket a nehezítő tényezőket…

Hogyan tudod felismerni, hogy te egy ilyen családban élsz? Segítünk pár erre jellemző viselkedési normával:

  • A szeretet feltétele az engedelmesség.
  • Jelen van az érzelmek és gondolatok feletti kontroll.
  • Jellemző a testvérek egymás ellen hangolása.
  • A szerepek alapja az erő és hierarchia.
  • Gyakori a következetlenség.
  • Ellentmondó szabályok vannak érvényben.
  • A családon kívül más nem számít.
  • Családon belül a harag tilos, családon kívül megengedett.
  • Azt kérik/sugallják, hogy ne érezz, ne érzelegj.

Ha egyik vagy másik, esetleg több momentumban is magadra és a családodra ismertél, lehet, hogy egy diszfunkcionális család tagja vagy. A probléma felismerése már fél siker, mert a kezedben van a lehetőség, hogy dönthetsz az életedről, közhelyesen mondva: megszoksz vagy megszöksz!

Tóth Rózsa 

Ajánlott cikkek