Lélek

A gyerekem szellemeket lát a házban. El kéne költöznünk?

Ha néhány évvel ezelőtt valaki kísértetes sztorikkal állt elő, azonnal legyintettem - nem hiszek a szellemekben. Ma már más a véleményem a túlvilági dolgokról.

vous - 2023.11.06.
A gyerekem szellemeket lát a házban. El kéne költöznünk?

A kislányunk Szofi két éves. Kedves, barátságos és nagyon okos gyerek, viszont annak ellenére, hogy kiegyensúlyozott és boldog légkör veszi körbe, gyakran elsírja magát a semmiből. Ez mindig is így volt, ezért úgy gondoltuk, hogy így fejezi ki magát, ha a közérzete mégis rossz. Azonban amikor elkezdett beszélni, előfordult, hogy nem igazán értettem mit akar, mert olyan dolgokról beszélt, amit nem ismerhetett, vagy nem voltak jelen a lakásban.

Többször is előfordult, hogy olyan dalokat dúdolgatott, amit még életemben nem hallottam, vagy éppen megijedt, ha a háznak egy bizonyos pontján sokáig játszott. Egy öt emeletes társasházban lakunk, és van egy hely a lakásban, ami kifejezetten vonzza őt. A hálószobánkban van egy erkély, amire persze sosem engedjük ki, az ajtót zárva tartjuk, de sokat játszik abban a szobában, és rendszeresen vizslatja a szemével a kilátást.

Nem igazán tulajdonítottam nagyobb jelentőséget ezeknek a dolgoknak, egészen addig, amíg megszállottan nem kezdett mesélni az erkélyen lévő “bácsiról és néniről”.

Egyre kíváncsibb lettem, hogy mégis kik lehetnek azok, és gyakran kinéztem én is az erkélyajtón, hátha látok egy idős szomszéd házaspárt, akik unalmukban az én gyerekemet szórakoztatják – ilyen szomszédaink azonban nem voltak.

Szofi érdeklődése az erkély felé egyre aktívabb lett, ezért még óvatosabb lettem, és mindig ellenőriztem, hogy kulcsra van zárva az ajtó, hogy még véletlenül se léphessen ki a teraszra  a negyedik emeleten. Mire a férjem hazaért, az ajtó mégis mindig nyitva volt. Először arra gondoltam, hogy a férjem szokott kijárni, hogy pihenhessen egyet kint a széken, de kiderült, hogy tévedtem. Egyre feszültebb lettem, nem akartam rémtörténeteket gyártani, ezért úgy döntöttem, végleg bezárom az erkélyajtót és a kulcsot is eltettem az éjjeliszekrényembe: fő a biztonság.

A vér is megfagyott az ereimben

Egyik nap Szofival a hálószobában színeztünk, amikor felállt, és kiabálni kezdett: “Néni! Bácsi!”

A szokásos izgatottságot azonban most felváltotta a kétségbeesés. Láttam, ahogy a lányom arca eltorzul, és rám nézve azt mondja: “Mérgesek.” Az ajtóra néztem, természetesen nem láttam semmit, de a hideg is kirázott, ahogy Szofira néztem és láttam, hogy ő tényleg lát ott valamit.

Azonnal kivittem a lakásból, le a játszótérre. Egy nagy fagyi és fél óra múlva, mintha mi sem történt volna, úgy homokozott a többi gyerekkel, én pedig még mindig remegve próbáltam utolérni a férjemet, aki hamarosan hazatérne az üres lakásba, ami talán nem is annyira lakatlan…

Rózsa történetét Juhász Adél dolgozta fel

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.