Egyéb kategória

Leszámoltam a függőségemmel, hogy gyermekem lehessen

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott életet éljek. A nyüzsgés, hajnalig tartó bulizások, az élvezetek káros szinten történő hajszolása volt a mindenem. Aztán egy egy napon minden megváltozott.

vous - 2022.04.12.
Leszámoltam a függőségemmel, hogy gyermekem lehessen

Fel sem tűnt igazából, hogy mennyire mélyen vagyok, amíg el nem kezdtem kilábalni főleg az alkohol fogságából. De bár csak egyedül azzal kellett volna megbirkóznom! A környezetemben mindenki sokat ivott, hiszen majdnem minden este találkoztunk a barátaimmal, munka után legurítani pár sört vagy felest, szinte természetes program volt. A másnap nem okozott gondot, ha ennyit iszik az ember, akkor szinte alig gyötri meg, annyira hozzászokik a szervezete. Plusz még a húszas éveim elején voltam, szóval én is erősebb voltam. 

Még viccelődtem is vele, hogy mind funkcionális alkoholisták vagyunk.

Nem gondoltam, hogy valóban azok lennénk, csak a társadalom kritériuma szerint a rendszeres iszogatások, és a pia mennyisége már megkövetelte ezt a címkét. Közben mindenki bejárt ugyan úgy dolgozni, ugyan úgy volt magánéletünk, teljesen rendezettek voltunk. Ha azt a szót hallod, hogy alkoholista, akkor nem ezeket a belvárosi fiatalokat képzeled el. Azt hiszem ez az egész korosztályunkra jellemző, de talán mi tényleg kicsit a durvábbik véglet voltunk.

iszogatás

Ha azt a szót hallod, hogy alkoholista, akkor nem ezeket a belvárosi fiatalokat képzeled el.
Forrás:
Unsplash

Amikor benne van az ember, akkor könnyen viccelődik vele, a sörikék, borocskák és páleszek kötelező elemei a szocializálódásnak. Aztán a társaság egy részével néha nem csak ittunk. Nem gyakran, inkább nagyobb bulik idején, ha valaki hozott valamit. Egy csík, egy fél bélyeg, egy kapszula, egy szippantás. Mindig csak annyira, hogy ne lehessen függőnek tartani magunkat, mert hát felelősségteljesen csak néha éltünk vele. 

Aztán egyik este nagyon túllőttem a célon.

Már az a mennyiségű alkohol is elég erős löket volt, de rossz kedvem is volt, és nagyon ki akartam ereszteni a gőzt. Valami régi érzetet hajszoltam, egy elmúlt szerelem emlékét. Még legalább három féle cuccot sikerült beszereznem, aztán képszakadás. Egy ismerős lakásán tértem magamhoz, a város másik felén, már pirkadt, és pénzt kért kölcsön, mert átjött a dílere. Adtam neki, azzal a feltétellel, hogy nekem is ad belőle. Próbáltam az ő tempóját tartani, de azzal nem számoltam, hogy ő nem olyan hobbiba tolja, mint én, plusz nálam kétszer nagyobb pasi volt. Naná, hogy jobban bírta, én meg amúgy is rottyon voltam.

Iszonyatos szívdobogás tört rám, remegtem, azt hittem menten meghalok.

Nagyon közel lehettem a szívrohamhoz, de valahogy megúsztam. Amikor egy picit javult, bevonszoltam magam egy taxiba, és hazakínlódtam magamat. Életemben nem voltam annyira kimerült és meggyötört, minta galacsinná összegyűrt papírdarab lennék, amin újra meg újra áthajtottak az autók. Napokig nem regenerálódtam, itt már nem is másnaposságról, hanem ötöd meg hatod naposságról beszélhettünk. Plusz heveny elvonási tünetek, ahogy távozott a szervezetemből minden anyag, és a mély önutálattal kevert depresszió lett urrá rajtam.

fáradt lány

Már nem is másnaposságról, hanem ötöd meg hatod naposságról beszélhettünk.
Forrás:
Pexels

Utána jelentőségteljesen visszább fogtam magam. Az alap volt, hogy megegyeztem magammal, hogy mostantól soha többet ilyet, elég nekem a sör, meg néha egy koktél. Nem tudom, hogy egyedül ez az elhatározásom meddig tartott volna, ha nem ismerem meg a jövendőbeli férjemet.

Hasonlóan megfáradt volt az éjszakai élettől, már ő sem vágyott a körút nyüzsgésére és a mosdókban megszerzett porokra. Tökéletes pillanatban találkoztunk, ha korábban futunk össze, az életvitelünkkel lehet megöltük volna egymást. 

De így, a megfelelő időben, egymás karjába omlottunk nyúzottan. Sérült volt a szívünk, kizsigerelt a testünk, és csak boldogok akartunk lenni egy családként.

Egyre kevesebbszer jártunk el esténként, már nem volt kedvem rágyújtani sem, ha kis is mozdultam, egyre többször mentes italokat rendeltem. Egy tíz éves beidegződés kezdett megtörni. Elkezdtem odafigyelni a munkámra, és rájöttem, hogy eddig csak a minimumot adtam, sokkal több van bennem. Újra elkezdtem találkozni azokkal a barátaimmal, akiknek nem csak az iszogatás minősül programnak. Ezzel párhuzamosan, azért elég sok embertől eltávolodtam, mert velük nem lehetett más csinálni, csak kocsmázni.

Aztán megkérte a kezemet, és elkezdtünk gondolkodni a családalapításon.

Az esküvő után már szinte semmilyen káros szokásom nem maradt. Talán kicsit többször kellett volna elmenni edzeni, de már nem mérgeztem direktben a testemet. Egészségesen próbálkoztam táplálkozni, mindent megtettem, hogy felkészítsem magamat arra, hogy képes legyek egy gyönyörű és egészséges kisbabát szülni.

Sokan kérdezték, hogy nem hiányzik a régi életem? Biztos, nem akarok kimoccanni többet, és legurítani pár italt? Én viszont semmiért nem cserélném el, akivé váltam. Mert e jelenem a kulcsa, hogy hamarosan édesanya lehessek.

Bernadett történetét Fenyvesi Mira jegyezte le.

Ajánlott cikkek