Egyéb kategória

Anyám még mindig beleszól az életembe – Meddig tűrjük a mérgező szülőket?

Életünk és gyermekkorunk legfontosabb tényezői a szülők. Az ő segítségükkel jövünk a világra, és ők nevelnek felnőtté minket. De vajon meddig egészséges, hogy beleszólnak az életünkbe? Hol van a határ?

vous - 2022.04.07.
Anyám még mindig beleszól az életembe – Meddig tűrjük a mérgező szülőket?

A mérgező szülők jelensége már egész kis gyermekkorban is érzékelhető. Vannak bizonyos jellemzők, amelyek alapján később rá is eszmélhetünk, hogy mérgező szülők neveltek bennünket, de a gyermekévek során is érzékelhető ez. Íme, néhány egyértelmű jellemző:

Folyamatos pesszimizmus és elégedetlenség

Fontos tudnunk, hogy sem tökéletes ember, sem tökéletes gyermek nem létezik. A mérgező szülők mégis sokszor egy elképzelt ideálhoz akarják hasonlítani csemetéiket.

„Az én fiam a legokosabb!” / „Az én gyerekem mindenkinél jobban teljesít.”

Mivel ezek a jellemzők általában nem teljesülnek, legalább az élet egyik vagy másik területén, ezek a szülők aztán mindig találnak valami kivetnivalót a gyermekükben.

Felnőttkorban is ugyan ezek a viselkedésformák figyelhetők meg, általában ezek a szülők pesszimistákká válnak az idők során, és gyermekük felnőtt életében is a hibákat keresik: nem megfelelő állást tölt be, nem jó párt választott stb. Ezek a felnőttek már gyerekkortól kezdve becsmérlő megjegyzéseket is tesznek, akár a gyermek jelenlétében is. Ez pedig kihathat a felnőttkorra.

Mérgező szülők

Mérgező szülők
Forrás:
Pexels

Érzelmi zsarolás

A gyerekek, mivel érzékeny a lelki világuk és kiszolgáltatottak, könnyen zsarolhatók és fenyegethetőek. Általában széles eszköztár áll az érzelmi zsarolók rendelkezésére: sírás, megjátszott betegség, összehasonlítás stb.

Ha ezek a módszerek gyermekkorban hatással vannak valakire, sokszor a szülő a későbbiekre is tartogat hasonló technikákat. Ki ne hallott volna már hasonló mondatokat?

„Bezzeg én mennyi mindent tettem érted!” / „Itt kell lenned velem, hiszen én is mindig törődtem veled!”

Olyanról is hallhatunk épp elégszer, hogy egy szülő igyekszik minél jobban magához láncolni a gyermekét, oly módon, hogy betegséget szimulál. Az is előfordul, hogy olyan sokszor tettette már magát betegnek, hogy valóban fizikai tünetei jelennek meg, amikor az immár felnőtté vált gyermek távozásáról esik szó.

Betegség esetén magához láncolja gyermekét

Betegség esetén magához láncolja gyermekét
Forrás:
Pexels

„Neked minden fontosabb, mint én! Megint itt hagysz egyedül, pedig tudod, milyen beteg vagyok!

Magánélet, privátszféra

A mérgező szülők gyakran megfeledkeznek arról a tényről, hogy gyermekük már felnőtt. Ilyenkor igyekeznek mindenbe beleszólni. Ez még akkor is káros, hogyha a jó szándék vezérli őket.

Természetesen, egy bizonyos mértékig egészséges egy jótanács, de fel kell állítani a határokat!

Sok olyan történetet hallunk, akár közvetlen ismerősi körökből, hogy a szülők beleszólnak az ingatlanvásárlásba, a pénzügyekbe, sőt akár a párkapcsolatba és a nemi életbe is. Sajnos ez odáig fajulhat, hogy az érintett felnőtt-gyermeknek pánikbetegsége vagy más, akár fizikai betegsége is kialakulhat a szabadság megfosztása miatt. Figyeljünk oda egymásra!

A mérgező szülők kezelésére sok mód áll rendelkezésre, de mindenképp érdemes egy pszichológus, couch vagy mentálhigiénés szakember segítségét kérni!

Ajánlott cikkek