Egyéb kategória

A szorongás akár az életünket is megmentheti!

Az emberi psziché nagyon rejtélyes dolog: egyszerre késztethet minket arra, hogy már-már hipochondriával határosan guglizzuk a betegségeinket, és arra, hogy ha komoly baj van, akkor se forduljunk orvoshoz. Napjaink egyik leggyakoribb mentális rendellenessége, a szorongás azonban sokat segíthet abban, hogy ténylegesen eljussunk odáig, hogy kivizsgáltassuk magunkat: arra késztethet ugyanis, hogy akkor is orvoshoz forduljunk, amikor más nem tenné.

vous - 2022.03.17.
A szorongás akár az életünket is megmentheti!

A szorongás egykor nagyon hasznos tulajdonsága volt az emberiségnek: az aggódás lehetővé tette, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élő vadállatokra, és folyamatosan résen legyünk, nehogy éppen minket akarjanak megenni vacsorára. Csakhogy ez a veszély manapság már nem áll fenn, a szorongás pedig látszólag felesleges stresszt hoz csupán az életünkbe. Én is feküdtem számtalanszor álmatlanul az ágyamban éjszaka, végigfuttatva minden lehetséges katasztrófaszcenáriót, ami megtörténhet: a lakástűztől kezdve a terrortámadáson át a szén-monoxidmérgezésig. Bár ez azt az illúziót adja, hogy felkészülök a veszélyre, valójában csak teljesen felesleges aggodalmat hoz az életembe.

De ez nem minden esetben igaz – egy német kutatás szerint akár még az előnyömre is válhat a túlzott aggódás, ugyanis kimutatták, hogy

a szorongó emberek szívinfarktus esetén hamarabb fordulnak orvoshoz, ami akár az életüket is megmentheti.

Forrás:
Unsplash

A kutatás több mint 600 olyan, szívinfarktuson átesett pácienst vizsgált, akik közül 71-en generalizált szorongásos rendellenességgel (generalized anxiety disorder, GAD) élnek. Kiderült, hogy azok, akiknél diagnosztizálták a GAD-ot, átlagosan 112 perc alatt értek be a szívinfarktusra utaló tünetek megjelenése után a kórházba, míg azok, akik nem szoronganak, átlagosan 238 perc alatt tették meg ugyanezt. Mivel szívinfarktusnál nagyon fontos, hogy minél előbb ellátást kapjon a beteg, ez akár életmentő is lehet.

Érdekes egyébként, hogy ebben mi, lányok, sokkal jobbak vagyunk: a férfi páciensek esetében ugyanis nem találtak időbeli eltérést.

Bebizonyosodott, hogy ha valamihez nagyon értünk, az az aggódás – ez pedig akár az életünket is megmentheti!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.