Egyéb kategória

Hánytattam magam a testképzavarom miatt

Még tinikoromban jelentkeztek rajtam a testképzavar jelei. Először csak minimumra csökkentettem a cukrot az étrendemben, majd a zsírt, idővel azonban tarthatatlannak tűnt a szigorú önmegtartóztatás és böjt. Ekkor kezdtem el hánytatni magam.

vous - 2022.02.14.
Hánytattam magam a testképzavarom miatt

Nem gondoltam, hogy ennyire rossz, egészségre káros szokást alakítottam ki. Fiatal voltam ahhoz, hogy felmérjem a helyzet súlyosságát, csak annyit láttam, hogy bármennyit és bármit ehetek, nem kell aggódnom, hisz ha étkezés után mindent kihányok, akkor a kalóriák nem számítanak.

Természetesen hatalmas tévedésben éltem. Idővel éreztem magamon, hogy kezdek gyengülni, folyamatosan rekedt voltam, rosszabbak lettek a fogaim és falási rohamok kínoztak.  Mintha a szervezetem jelezni akart volna, hogy változtassak, de én nem hallgattam rá.

Szörnyű fájdalmak kínoztak, mire észbe kaptam.

Nem tudtam pszichológushoz fordulni az alacsony kezdő fizetésem miatt, viszont az összes lehetséges insta profilt bekövettem, ahol kifejezetten testképzavarral kapcsolatos, bulimiás és anorexiás betegekről szóló tartalmakat posztolnak.

Tudtam, hogy változtatni és változni fogok.

Először igyekeztem összeírni azokat az ételeket, amelyek elfogyasztása után biztosan nem fogom rosszul érezni magam, majd leírtam, milyen mozgásformákat preferálok a leginkább. Végül egy zöldség, gyümölcs és hús alapú diétát választottam a jóga és a pilates mellett.

mérés

Le kellett szoktatnom magam arról, hogy az ebédem elfogyasztása után azonnal rohanjak megszabadulni az összes kalóriától.
Forrás:
Pexels.com

Ez után kellett szembenéznem a legnehezebb feladattal. Le kellett szoktatnom magam arról, hogy az ebédem elfogyasztása után azonnal rohanjak megszabadulni az összes kalóriától.

 Természetesen nem sikerült azonnal.

Az elhatározás után is visszatértem a rossz szokásomhoz néha, viszont sokkal ritkábban. Idővel az étrendnek és a mozgásnak köszönhetően sikerült tartanom a számomra ideális testsúlyt anélkül, hogy az egészségemet károsítottam volna.

Ma már legyőztem a bulimiát. Visszaemlékezve azt látom, hogy túl sokat adtam mások véleményére, hisz pár negatív komment elég volt ahhoz, hogy ártsak önmagamnak, és ne olyannak lássam a saját testemet, amilyen valójában.

Bettina történetét Hargitai Alexandra dolgozta fel.

Ajánlott cikkek