Egyéb kategória

Meddig vagytok fertőzőek, ha elkaptátok a náthát?

Utálunk betegek lenni, mert az egész kész kínszenvedés, ráadásul van, hogy heteken át folyik az orrunk. Néha pedig alig telik el két nap, és már vissza is esünk. Ilyenkor érdemes másoktól is távol maradni, nehogy megfertőzzétek őket (ők pedig később vissza ne adják nektek). De vajon meddig kell „karanténban” maradni?

vous - 2017.02.26.
Meddig vagytok fertőzőek, ha elkaptátok a náthát?

Amikor gyerekkoromban lebetegedtem, anya mindig megtiltotta, hogy a többiek közelébe menjek. „Nehogy megfertőzd őket is” – hangzott a gyakori mondat, de tudjátok, hogy van ez. Alap, hogy ilyenkor akartunk a legtöbbet játszani együtt, szóval végül mindenki beteg lett. Mindig. Felnőttként azért kicsit több az önkontroll bennünk, és igyekszünk nem megfertőzni másokat, de vajon mikortól lehet újra emberek közé menni?

lény betegség nő ősz

Viszlát, taknyos zsebkendők! Így szabaduljatok meg a náthától 24 óra alatt

Ne hagyjátok, hogy a nátha ledöntsön titeket a lábatokról! Használjátok ezt az orvosok által jóváhagyott tervet már a megfázás első jeleitől kezdve, hogy olyan gyorsan távozzon a betegség, mint amilyen gyorsan érkezett. 

A cikket IDE kattintva olvashatjátok el.

Nos, amikor megfáztok, ugye elkezdtek köhögni és tüsszögni, ami lehetőséget ad a vírusoknak, hogy másokra is átterjedjenek. Egy sima nátha 3–10 napig tarthat, ez idő alatt általában a tünetek is elmúlnak, de valójában addig fertőzőek vagytok a többiekre nézve, amíg szipogtok vagy ziháltok. Ha a hetedik napon is fújjátok az orrotokat, valószínűleg van esély arra, hogy átadjátok másnak a betegséget – írja a MentalFloss.

Az influenzánál is hasonló a helyzet, annyi, hogy ott azért jóval kellemetlenebbek a tünetek. Ilyenkor a leginkább fertőzőek az első három napban vagytok, utána ennek az esélye csökken, de akárcsak a náthánál, úgy itt is fertőzhettek, ha vannak még tünetek. A jó hír, hogy állítólag a lappangási időben nem terjesztitek a bacikat, csak ha már elkezdtétek betegnek érezni magatokat.

És mi van akkor, ha mindenképp emberek közé kell mennetek?

Mert van az úgy, hogy a melóból sehogy sem lehet kimaradni. Vagy egy hónapok óta tervezett eseményre kell betegen menni. Hát ilyenkor életbe lép az egyébként alap protokoll: csak a kezetekbe köhögjetek, mossatok kezet gyakran, és minden orrfújásnál használjatok új papír zsepit.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek