Egyéb kategória

Hogy micsoda?! Ennyire veszélyes lehet a cicaharapás

„Nem harap nagyot, csak játszik!” – most őszintén, hányszor mondtátok már, vagy mondták nektek ezt a mondatot egy támadó macskával kapcsolatban? Pedig elég durva véget is érhet a játék!

vous - 2016.11.16.
Hogy micsoda?! Ennyire veszélyes lehet a cicaharapás

Életem egyik legdurvább sztorija most nyáron történt, amikor a macskánkat vittük állatorvoshoz: a cica nem tűrte valami jól a lázmérést, ezért egy hatalmasat harapott az őt lefogó anyukám kezébe, szóval végül vérző kézzel őt kellett bevinnünk a sebészetre. És milyen jól tettük,

ugyanis mint kiderült, a macskaharapások 80%-a (!) elfertőződik, és ha nincs időben kezelve, akár bénuláshoz is vezethet.

Objektum doboz

Bár a harapásbűnözést leggyakrabban kutyák követik el, a macskaharapások kétszer olyan gyakran okoznak problémát: a Daily Mail összeállítása szerint előfordult olyan eset, amikor a támadást elszenvedett gazdi ujja teljesen lebénult, sőt olyan is, hogy amputálni kellett azt. Nem túl gyakori, de az is előfordulhat, hogy a fertőzés továbbterjed, így akár vérmérgezés is kialakulhat.

A problémát nem az okozza, hogy a macskák szája koszosabb lenne más állatokénál, hanem a harapásuknak a minősége: amíg a kutyák inkább nyílt sebet okoznak, addig a macskák belemélyesztik az áldozatukba a fogaikat, ezáltal sokkal könnyebben juttatják be a fertőző baktériumokat a véráramba.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden apró cicaharapás után orvoshoz kell rohannotok – legtöbbször tényleg csak játszanak, és nem akarnak komoly bajt okozni nektek. Viszont ha mély sebet ejt rajtatok a kis bársonytalpú (haha), vagy lüktető érzést éreztek a megharapott területen egy nap elteltével is, akkor érdemes kivizsgáltatni magatokat. Jó hír, hogy az időben elkapott és kezelt seb nem okoz maradandó károsodást, ráadásul a tetanuszoltás további nyolc évre védetté tesz mindenféle cicatámadás ellen.

macska

Most kiderült: a macskáknak van sötét és veszélyes oldaluk!

Bár imádjuk a macskákat, mivel olyan aranyosan tudnak nézni, és olyan sima a szőrük, hogy szinte nem tudunk nekik ellenállni. Eddig. Most ugyanis sötét titokra derült fény!

A cikk folytatását ITT találjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.