Egyéb kategória

Hogy micsoda?! Ennyire veszélyes lehet a cicaharapás

„Nem harap nagyot, csak játszik!” – most őszintén, hányszor mondtátok már, vagy mondták nektek ezt a mondatot egy támadó macskával kapcsolatban? Pedig elég durva véget is érhet a játék!

vous - 2016.11.16.
Hogy micsoda?! Ennyire veszélyes lehet a cicaharapás

Életem egyik legdurvább sztorija most nyáron történt, amikor a macskánkat vittük állatorvoshoz: a cica nem tűrte valami jól a lázmérést, ezért egy hatalmasat harapott az őt lefogó anyukám kezébe, szóval végül vérző kézzel őt kellett bevinnünk a sebészetre. És milyen jól tettük,

ugyanis mint kiderült, a macskaharapások 80%-a (!) elfertőződik, és ha nincs időben kezelve, akár bénuláshoz is vezethet.

Objektum doboz

Bár a harapásbűnözést leggyakrabban kutyák követik el, a macskaharapások kétszer olyan gyakran okoznak problémát: a Daily Mail összeállítása szerint előfordult olyan eset, amikor a támadást elszenvedett gazdi ujja teljesen lebénult, sőt olyan is, hogy amputálni kellett azt. Nem túl gyakori, de az is előfordulhat, hogy a fertőzés továbbterjed, így akár vérmérgezés is kialakulhat.

A problémát nem az okozza, hogy a macskák szája koszosabb lenne más állatokénál, hanem a harapásuknak a minősége: amíg a kutyák inkább nyílt sebet okoznak, addig a macskák belemélyesztik az áldozatukba a fogaikat, ezáltal sokkal könnyebben juttatják be a fertőző baktériumokat a véráramba.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden apró cicaharapás után orvoshoz kell rohannotok – legtöbbször tényleg csak játszanak, és nem akarnak komoly bajt okozni nektek. Viszont ha mély sebet ejt rajtatok a kis bársonytalpú (haha), vagy lüktető érzést éreztek a megharapott területen egy nap elteltével is, akkor érdemes kivizsgáltatni magatokat. Jó hír, hogy az időben elkapott és kezelt seb nem okoz maradandó károsodást, ráadásul a tetanuszoltás további nyolc évre védetté tesz mindenféle cicatámadás ellen.

macska

Most kiderült: a macskáknak van sötét és veszélyes oldaluk!

Bár imádjuk a macskákat, mivel olyan aranyosan tudnak nézni, és olyan sima a szőrük, hogy szinte nem tudunk nekik ellenállni. Eddig. Most ugyanis sötét titokra derült fény!

A cikk folytatását ITT találjátok.

Ajánlott cikkek