Egyéb kategória

Ilyen létezik: ha megharap egy denevér, azonnal vegyetek fagyasztott borsót!

Egészen bizarr és már-már tragikomikus esetről számolt be egyik olvasónk, akinek történetében az a legkevesebb, hogy úgy kezdődik: egyik reggel megharapta egy denevér…

vous - 2016.09.30.
Ilyen létezik: ha megharap egy denevér, azonnal vegyetek fagyasztott borsót!

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy poloskainvázió van az országban, már tippeket is adtunk arra, hogyan űzzétek el őket. Ám nem lehet, hogy ezek a rovarok csak a figyelmet terelik el éppen egy másik komoly rajzásról, a denevérekéről? Ez már csak azért is helyénvaló kérdés, mert egyre több embertől hallom, hogy berepült hozzájuk a kis fekete, szárnyas cukiság, aztán alig sikerült kitessékelni a lakásból. Azonban most az egyik olvasónktól még ennél is furcsább sztorit kaptunk, őt ugyanis nemcsak meglátogatta egy denevér, de meg is harapta.

MICSODA??!!

Igen, az önjelölt házi kedvenc beköltözött a kabátja kapucnijába, majd mikor olvasónk az utcán motozást érzett a kabátjába és odanyúlt, a denevér azonnal támadott. 

De mit tegyen ilyenkor az ember, ha nem akar vámpírrá változni veszettséget kapni? Természetesen az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet felé veszi az irányt.

Forrás:
pixabay

„Itt nincs oltás”

Olvasónk elmondása szerint bár nagyon jól bántak vele a Fiumei úton és tetanuszoltással azonnal ellátták, mikor szóba került a veszettség, már nem tudtak segíteni. Ugyanis kiderült, ahhoz, hogy megkapja a halálos betegség elleni injekciót az ÁNTSZ-hez kell fordulnia és tőlük megszereznie. „De milyen számon hívjam őket és kit kell keresni?” – tette fel az adekvát kérdést a megharapott srác, aki erre azt a készséges választ kapta, hogy menjen szépen haza és nézze meg a neten annak az ÁNTSZ irodának a számát, amelyikhez tartozik.

Ha nem akartok veszettséget kapni, vegyetek fagyasztott borsót

Olvasónk természetesen úgy tett, ahogy a balesetin tájékoztatták, felkereste telefonon az ÁNTSZ-t, ahol mint kiderült, tényleg van oltás veszettség ellen, az egyetlen probléma, hogy helyben nem adják be és el sem szállítják a háziorvoshoz. De akkor mégis mi a teendő? Mint kiderült, az, hogy a páciensnek magának kell megoldania a gyógyszer elszállítását és beadatását. 

Olvasónk esetében azt tanácsolták, hogy érkezzen az irodába egy zacskó fagyasztott borsóval, hogy abba csomagolva elvihesse a vakcinát a háziorvosához.

És igen, ez nem vicc, valóban így történt. A denevértámadás áldozata végül nem borsót, hanem egy szatyor jeget vitt magával, majd ezzel a pakkal érkezett a háziorvoshoz beoltatni magát. Innen már sima ügy volt minden, a veszettség elleni oltássorozatból már csak egy van hátra számára, és úgy tűnik, megússza komolyabb következmények nélkül a találkozást a denevérrel.

Az ügy kapcsán természetesen az ÁNTSZ-t is felkerestük, hogy kommentálják az esetet, ezt a választ kaptuk tőlük:

"Az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele „A veszettség-fertőzésre gyanús sérülésekkel kapcsolatos eljárásokról” tartalmazza a sérülés/expozíciót követően alkalmazandó védőoltással kapcsolatos teendőket. A hivatkozott módszertani levél szerint „Az oltóanyag-rendelés felvételekor tisztázni kell, hogyan jut el az oltóanyag az orvoshoz. Az oltóanyag előírásszerű szállításának biztosítása mellett a kiadási / kiszállítási lehetőségek a következők:

  • a sérült személyesen veszi át az oltóanyagot,
  • a sérült hozzátartozója veszi át személyesen az oltóanyagot,
  • egészségügyi dolgozó veszi át személyesen az oltóanyagot,
  • a területileg illetékes kistérségi népegészségügyi intézet gépkocsit biztosít az oltóanyag oltóorvos telephelyére történő kiszállításához 48 órán belül. 

A hivatkozott módszertani levél tartalmazza annak a részletes indoklását, hogy miért nem áll rendelkezésre oltás az intézményekben. Röviden, 2007. február 15-től érvényes szabályozás szerint a területileg illetékes népegészségügyi hivatal feladata, hogy biztosítsa a megfelelő mennyiségű oltóanyag rendelkezésre állását. Az egységes felhasználás és szabályozás érdekében naponta vizsgálják felül a jegyzőkönyvben beérkezett igényeket és bocsássák rendelkezésre az oltóanyagot."

Ajánlott cikkek