Egyéb kategória

Karfiol „steak” – egészségeset egyszerűen

A karfiol határozottan a megosztó zöldségek közé tartozik, sokan hallani sem akarnak róla, aminek leginkább az lehet az oka, hogy kellemetlen emlékek kapcsolódnak hozzá a menzáról. Tény és való, hogy túlfőzve nem igazán vonzó, de érdemes sütve is próbát tenni vele, mert így egészen más arcát fedezhetjük fel ennek a szuper zöldségnek!

vous - 2019.08.30.
Karfiol „steak” – egészségeset egyszerűen

A karfiol nagyon egészséges és diétás zöldség, bővelkedik rostokban, szénhidrátban szegény, igen gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű K- és B6-vitamin is van benne, valamint magnézium, foszfor, folsav, kálium és kén is, mindehhez pedig igen kevés kalóriát tartalmaz – 25 kcal/100 g -, így nagyon is helye van a tányérunkban, és nagy előrelépés lehet az egészséges értendben, ha adunk neki még egy esélyt.

karfiol-steak-egeszsegeset-egyszeruen

karfiol-steak-egeszsegeset-egyszeruen
Forrás:
cookta.hu

A karfiol "steak" az elmúlt évek nagy vegán felfedezése, a steak nyilván nem a hús helyettesítését, hanem a jókora zöldségszelet formáját jelenti, mindenesetre nagyon finom és mutatós, nem mellesleg egyszerű és jól variálható különféle fűszerekkel. A sütőben sütve karamellizálódnak, intenzívebbé válnak az ízei, és kellemesen roppanós marad a karfiol húsa. Most vegán változatban készült kurkumával, római köménnyel és fokhagymával, de más fűszerezéssel is érdemes próbálkozni – csilivel, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy provence-i fűszerkeverékkel is nagyon jól működik, de akár reszelt – füstölt – sajttal is megszórható, úgy is nagyon finom.

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek