Egyéb kategória

Bohócfóbia – gyilkos vigyor az álarc mögött

A különleges fóbiák közé sorolható a bohócfóbia, amely egyre gyakrabban érhető jelen. És persze nem csak a gyerekek rettegnek a bohócoktól.

vous - 2019.07.23.
Bohócfóbia  – gyilkos vigyor az álarc mögött

A bohócoktól, akiket valójában imádni kellene, hiszen örök mosolyuk ezt a célt szolgálja. Viselkedésük is épp azért olyan, amilyen, ezért csetlenek-botlanak, ezért hordanak vicces, feltűnő ruhát, parókát, maszkot.

bohóc

bohóc
Forrás:
istock

Írhatjuk a média rovására is a bohócfóbiát: minél több gonosz bohócot megjelenítő filmet készítenek, annál inkább erősödik a rettegés (és nő a bohócfóbiások száma), de ennél azért összetettebb  jelenségről van szó. Felnőttkorban, egy gyilkos bohóc, filmbéli szereplése nem feltétlenül vált ki betegséget.

Az ok inkább gyerekkorban keresendő, szinte biztos, hogy minden, felnőttként a bohócoktól rettegő ember életében volt valamilyen bohóccal kapcsolatos ijesztő élmény, amelyet a gyerek traumaként élt meg. Előadás közben felé hajolt – hirtelen került a látóterébe a bohócarc vagy megérintette úgy, hogy arra a gyerek nem volt felkészülve (és itt ártatlan érintésre utalunk, nem többre).

Valószínűleg a bohóccal való találkozás beégett és nem kellemes élményként, hanem megrázkódtatásként, amely az évek alatt alakult át szorongássá majd fóbiává, és később már valószínűleg nehéz rámutatni a kiváltó okra – az illető csak abban biztos: utálja, rettegi a bohócokat és rémálmaiban se jöjjenek elő (persze előjönnek).

Egyéb magyarázat is akadhat egyébként a korai trauma mellett. Az ugyanis, hogy a bohócarca egyértelműen pozitív érzéseket közvetít (széles szájú vigyor), nem igaz, mert a merev, a történéseket érzelmileg, valódi mimikával követni képtelen álarc igenis félelmet kelthet bárkiben.

Aki álarc mögött lapul… az lehet bárki és lehet bármilyen- valódi érzéseit leplezi, ami veszélyes lehet ránk nézve. A mimikának (az emberi mosolynak is) éppen ezért van óriási szerepe a békés egymás mellett élésben, ugyanis annak jeleiből olvashatjuk ki, hogy a másik milyen szándékkal közeledik felénk. ha valaki azt álarc mögé rejti – elbizonytalanodhatunk és bekapcsol a vészcsengő. És akkor lehet bármilyen széles a festett mosoly, azt mi gyilkos vigyornak fogjuk értelmezni.

Ajánlott cikkek