Egyéb kategória

Bohócfóbia – gyilkos vigyor az álarc mögött

A különleges fóbiák közé sorolható a bohócfóbia, amely egyre gyakrabban érhető jelen. És persze nem csak a gyerekek rettegnek a bohócoktól.

vous - 2019.07.23.
Bohócfóbia  – gyilkos vigyor az álarc mögött

A bohócoktól, akiket valójában imádni kellene, hiszen örök mosolyuk ezt a célt szolgálja. Viselkedésük is épp azért olyan, amilyen, ezért csetlenek-botlanak, ezért hordanak vicces, feltűnő ruhát, parókát, maszkot.

bohóc

bohóc
Forrás:
istock

Írhatjuk a média rovására is a bohócfóbiát: minél több gonosz bohócot megjelenítő filmet készítenek, annál inkább erősödik a rettegés (és nő a bohócfóbiások száma), de ennél azért összetettebb  jelenségről van szó. Felnőttkorban, egy gyilkos bohóc, filmbéli szereplése nem feltétlenül vált ki betegséget.

Az ok inkább gyerekkorban keresendő, szinte biztos, hogy minden, felnőttként a bohócoktól rettegő ember életében volt valamilyen bohóccal kapcsolatos ijesztő élmény, amelyet a gyerek traumaként élt meg. Előadás közben felé hajolt – hirtelen került a látóterébe a bohócarc vagy megérintette úgy, hogy arra a gyerek nem volt felkészülve (és itt ártatlan érintésre utalunk, nem többre).

Valószínűleg a bohóccal való találkozás beégett és nem kellemes élményként, hanem megrázkódtatásként, amely az évek alatt alakult át szorongássá majd fóbiává, és később már valószínűleg nehéz rámutatni a kiváltó okra – az illető csak abban biztos: utálja, rettegi a bohócokat és rémálmaiban se jöjjenek elő (persze előjönnek).

Egyéb magyarázat is akadhat egyébként a korai trauma mellett. Az ugyanis, hogy a bohócarca egyértelműen pozitív érzéseket közvetít (széles szájú vigyor), nem igaz, mert a merev, a történéseket érzelmileg, valódi mimikával követni képtelen álarc igenis félelmet kelthet bárkiben.

Aki álarc mögött lapul… az lehet bárki és lehet bármilyen- valódi érzéseit leplezi, ami veszélyes lehet ránk nézve. A mimikának (az emberi mosolynak is) éppen ezért van óriási szerepe a békés egymás mellett élésben, ugyanis annak jeleiből olvashatjuk ki, hogy a másik milyen szándékkal közeledik felénk. ha valaki azt álarc mögé rejti – elbizonytalanodhatunk és bekapcsol a vészcsengő. És akkor lehet bármilyen széles a festett mosoly, azt mi gyilkos vigyornak fogjuk értelmezni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.