Egyéb kategória

Szeretném, ha picurka lábnyomom lenne, ha észre se venné a világ, éppen csak akkora

Egyre többen érzik ezt, de nem is olyan könnyű a mindennapokban megvalósítani mindezt és ennek nem csak az az oka, hogy benne élünk egy KÉSZ valóságban, ahol megszoktuk a tálcán kínált dolgokat és kényelmet, ahol leszoktattak minket a gondolkodásról és az egyéni utak kereséséről, de mások ellenérzései is akadályozhatnak minket abban, hogy új, a környezettel gyengédebb kapcsolódást építhessünk ki.

vous - 2019.07.14.
Szeretném, ha picurka lábnyomom lenne, ha észre se venné a világ, éppen csak akkora

Mert új keletű környezetvédelmi tudatosságunk miatt akár gúnyolódhatnak is rajtunk mások. Mert eddig nem volt fontos (annyira), hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk, de végre áttörte a valóság a  közönyünk falát.

műanyag hulladék

műanyag hulladék
Forrás:
pixabay

Mi már látunk és félünk, és szeretnénk ezt a félelmet cselekvéssé alakítani. Tenni magunkért, a gyerekinkért, azért, hogy lélegző, zöld világban élhessünk szeméttenger és szeméthegyek helyett.

De ha a műanyag tárgyak és leginkább az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentéséről vagy teljes elkerüléséről közelítünk célunk felé, máris jön a kétkedés felénk, hiszen egyedül csak porszemek vagyunk, és amíg az élelmiszerek és szinte MINDEN árucikk csomagolása műanyag, akkor hiába rajtolunk nagy lelkesedéssel.

Úgyse sikerül majd, mondják mások, hiszen nem lehet úgy élni, hogy a nem kívánatos csomagolás miatt MINDENT a polcokon hagyunk. Vegyük észre, hogy még a csomagolóanyagok csomagolása is műanyag.

Amíg egyenként csomagolják a zöldségeket csak azért, hogy kitolhassák a zöldségek, gyümölcsök piacképes idejét, amíg olyan fotókkal szembesülünk, hogy egy másik földrészen még a burgonyát is szemenként fóliázzák…. addig szélmalomharcnak tűnhet a döntésünk, hogy mi nem kérünk belőle.

De ettől mi meghozhatjuk ezt a fontos DÖNTÉST

  •  Igen dönthetünk úgy, hogy nem vásárolunk, igenis otthagyjuk a fóliázott termékeket és olyan piacokat keresünk, ahol tiszteletben tartják ezt a döntésünket, mi több, támogatják is azt. Akár úgy, hogy partnerek a saját csomagolóanyag használatában, akár úgy, hogy csomagolóanyagot váltanak, még véletlenül se kínálnak műanyag zacskókat, és arra késztetnek minket, hogy tervezzünk, gondolkodjunk, mielőtt vásárolni indulunk. Ne arra építsünk, hogy majd a helyszínen vásárolunk (vagy ingyen kapunk) a hazaszállításhoz csomagolóanyagot, hanem visszük magunkkal azt. Üveget, kannát a folyadéknak, tejnek papírt vagy többször is felhasználható tasakokat az élelmiszernek.
milk-can-1990075_1920

milk-can-1990075_1920
Forrás:
pixabay
  • Dönthetünk úgy is, hogy KEVESEBBET fogyasztunk – hogy nem kell annyi tárgya, cipő és ruha. De ha mégis szükségünk (valódi szükségünk) támad valamilyen eszközre vagy tárgyra, akkor olyan helyen vásárolunk, ahol szempont a zöld csomagolás. Ahol nem akadnak azon fenn, ha NEM kérjük az adott tárgy csomagolóanyagát, legyen az cipő vagy hűtőszekrény, vagy kulturált módon partnerek abban, hogy a hazaszállítás után az adott tárgy csomagolása KÖZÖS teher legyen – akár gondoskodnak annak elszállításáról, újrahasznosításáról és nem nekünk kell megoldanunk a több köbméter buborékfólia, hungarocell táblák-formák vagy éppen az óriási papírdobozok tárolását, hulladékudvarba szállítását.
  • Dönthetünk úgy is, hogy kevesebbet eszünk, mert amúgy is túlfogyasztottunk addig, és dönthetünk úgy, hogy azokról az élelmiszerekről mondunk e, amelyek kész termékké alakítása, nagy mennyiségű termesztése, helybe szállítása írdatlan terhet jelent a földnek.
  • Dönthetünk úgy, hogy kevesebbet kávét, kakaót, csokoládét vásárolunk. Kevesebb avokádót, egzotikus gyümölcsöt és a hazai gabonát, zöldséget és gyümölcsöt, valamint az abból készült termékeket részesítjük előnyben….. már ha nem állunk át arra, hogy ha kis mennyiségben is, de elkezdjük megtermelni a fogyasztásunkhoz szükséges növényeket. Akkor is, ha eleinte csak egy kis erkélyen a fűszereket vagy a reggelihez szükséges friss zöldségeket dédelgetjük.

Ne foglalkozzunk mások negatív véleményével, negatív jövőképével vagy közönyével. Mi vagyunk azok, mi egyenként és mindannyian, akik tehetünk önmagunkért és a világért, amiben élünk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!