Egyéb kategória

Nem extrém sport a gyereknevelés, de van benne adrenalin

És addig tartotta fogva a gyerek tekintetét, amíg az meg nem ígérte, amíg meg nem látta a gyerek szemén, hogy ÁTMENT az üzenet.

vous - 2019.06.24.
Nem extrém sport a gyereknevelés, de van benne adrenalin

A hétvégén egy nagy baráti társasággal töltöttem az időt. 10 éve, minden nyár egy hétvégéjét egymásra szánjuk. Eleinte szingliként érkezett a törzscsapat, aztán jöttünk mi lányok, majd ahogy teltek az évek, megérkeztek, cseperedtek a gyerekek itt is ott is. Bővült a baráti csapat. Gigabulik lettek.

people-2602856_1920

people-2602856_1920
Forrás:
pixabay

Soha, de soha nem mondanánk azt a gyerekes pároknak, hogy hagyják otthon a kicsiket. Nem csak azért, mert szerintünk ez a normális, az élet rendje, hogy az egymást kedvelő emberek szívesen látják a másikat akkor is, ha éppen „akadályt futnak” – nyilván korlátozott a beszélgetésbe bevonódás lehetősége egy gyerekkel az ölükben. Fészkelődnek a kicsik, szaladni kell utánuk, vagy éppen hintáztatni, tisztába tenni, etetni kell őket. Hamarabb bújnak ágyba a gyerekesek, de hajnalban őket verik fel először a csemeték. Szóval nem sima ügy soha, ha valaki gyerkőccel érkezik…. mégis. Mégis azóta érzem azt, hogy van értelme úgy IGAZÁN ezeknek a buliknak, amióta a gyerekek is velünk tartanak. Olyanok ők, mint kis hajtások a szőlőtőkéken. Friss rügyek. Tündéri kis zöld kacskaringók, akikről sose tudhatjuk merre hajlanak.

De fogjuk őket erősen mindannyian. Egymást váltva vigyázunk rájuk, hogy a szüleik is tudjanak enni, inni, lustán elnyúlni a napon.

A magam részéről gyönyörűnek látom ezeket a napokat. Az enyémek már felnőttek, és ugyan elfelejteni sose lehet az érzéseket, az élmények kicsit kopnak, de a barátok gyerekeivel újra élem a régi szép napokat.

Figyelem, hogy nevelik ők a kicsiket

Figyelem és minden alkalommal megállapítom, hogy JÓL. Számomra sose lett világos teljesen tisztán, hogy a liberális nevelés valójában MIT jelent, de ahogy látom, a gyerek szabadságára jobban odafigyelő nevelést követik közülük sokan. Nem fogják vasmarokkal a gyereket, de éles határok vannak. Kapaszkodók vannak. Használnak tiltó szavakat. Nem! Nem szabad! Nem lehet! Veszélyes! Tilos! Azonnal hagyd abba!

Csak éppen ezek a tiltások nem csupán szólamok, és a szitu, amelyben elhangzanak is olyan helyzetek, ahol a szülő, teljes felnőtt súlyával jelen van és a gyerekre figyel.

Egyik este például az egyik 3 év alatti kislány az éjjeli lámpa zsinórjával hadakozott. Ki akarta húzni a falból. Rángatta.

Az anyuka azonnal felállt a székből (nem messziről ordított és nem is csak legyintett….), hanem felállt és odalépett a gyerek mellé. Leemelte az ágyról, letette a földre, maga is leguggolt és a szemébe nézett a gyereknek:

EZT nem szabad csinálnod. Nagyon veszélyes. Ígérd meg nekem, hogy a vezetékkel nem játszol!

És addig tartotta fogva a gyerek tekintetét, amíg az meg nem ígérte, amíg meg nem látta a gyerek szemén, hogy ÁTMENT az üzenet.

Tele volt adrenalinnal a szitu

De az anyuka nem üvöltözött. Nem ütött rá a gyerek kezére. Nem harapta át a torkát. A saját rémületét nem vetítette ki a gyerekre. Nem ígérte meg neki, hogy agyoncsapja, megvesszőzi. Nem ijesztgette azzal, hogy leég a keze, hogy megnyomorodik, hogy meg fog halni. A gyerek életkorának megfelelő módon kommunikálta a gyerek felé, hogy amit csinál az veszélyes és MEGÉRTETTE a gyerekkel, hogy azt, amit az imént csinált, TILOS csinálni.

Határozott volt. Erős volt. Jelen volt. A gyerekre fókuszált. A teljes szülői tekintélyét beleadta a helyzet kezelésébe, anélkül, hogy erőt fitogtatott volna.

Nekem EZT jelenti a liberális nevelés: a határozott, a szülő erejére és tudására épülő, de azzal vissza nem élő, szeretettel teli helyzetkezelést.

Tündéri gyerekeket nevelnek. Élmény a közelükben lenni. Élménysport. Adrenalin.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.