Egyéb kategória

Tegyük helyre a dolgokat: a futás nem árt a térdnek!

Biztos találkoztunk már olyanokkal, akik kifogásokat kerestek, ha a rendszeres testmozgás került szóba. Sok furcsa ellenérvet hallottunk már, ezek közül az egyik általánossal foglalkozunk most: “A futás árt a térdnek.” Annak ellenére, hogy bizonyos helyeken a csapból is ez folyik, ki kell igazítanunk a tévedést.

vous - 2019.02.03.
Tegyük helyre a dolgokat: a futás nem árt a térdnek!

Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a futás ártana a térdnek. A legtöbb térdfájás, ami a futókat kínozza nem a térd ízületből, hanem máshonnan ered.

1. A futók térde nem sérül sűrűbben, mint azoké, akik nem futnak.

Egy tanulmány szerint, amiben 18 éven át vizsgáltak futókat és nem futókat, míg a futók 20 százalékánál jelentkezett ízületi gyulladás, addig a nem futók körében ez az arány magasabb volt – összesen 32 százalék.

2. A fent említett adatok kortól függetlenül igazak!

Közismert, hogy ízületeink kopnak az öregedés során. Azt azonban semmi sem bizonyítja, hogy a futás gyorsítaná ezt a folyamatot, sőt! Nem egy esetről tudunk – személyes tapasztalatok alapján – ahol egy közepesen aktív, nem erőltetett futó program csökkentette az öregedés következtében fellépő ízületi kopás mértékét!

A további 3 pontért kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.