Egyéb kategória

Gyermeketeknek és magatoknak is hagytok elég időt a lazításra?

Iskola, munka, házi feladat, különórák, edzések, művészeti foglalkozások. Ha hétköznap öt napból öt napot úgy töltötök el gyerekeitekkel együtt, hogy az iskolából egyik foglalkozásról a másikra rohantok, nem marad időtök lazítani. Se nektek, se a gyereketeknek. Pedig ez minden nap fontos.

vous - 2018.09.14.
Gyermeketeknek és magatoknak is hagytok elég időt a lazításra?

Elkezdődött az iskola, óvoda, és munka után rohantok a gyerekekért, hogy különórákra, edzésekre, délutáni foglalkozásokra vigyétek őket. Már szeptemberben teleírtátok a naptáratokat a suli utáni elfoglaltságokkal.

Persze jó, ha a gyerekek mindent kipróbálnak, de nem kell mindent egyszerre.

Sem ti, sem a gyerekeitek nem tudnak majd mindent belezsúfolni egyetlen napba. Itt az ideje, hogy ésszerű és realista döntéseket hozzatok, és meghúzzátok azokat a bizonyos határokat. Ez a családotok boldogságának kulcsa lehet.

A Mind Bodygreen szerzője például azt javasolja, hogy minden nap szánjatok időt a lazításra, kikapcsolódásra.

Ez nem egyenlő azzal az idővel, amíg eljuttok edzésről zeneórára, nem ugyanaz az idő, amit a házi feladattal, a fürdéssel vagy az alvással töltötök. A kisgyerekeknek minden nap szükségük van egy óra játékidőre, amikor azt csinálnak, amit csak szeretnének. Tölthetik ezt az időt játékkal, pihenéssel, a barátokkal, a lényeg, hogy ők válasszák ki, mit is szeretnének. A tinédzsereknek ugyanúgy szükségük van erre a napi egy órára, amit lazítással, kedvenc hobbijukkal, vagy barátaikkal töltenek el.

Ez éppen olyan fontos, mint a lecke, a sport, a művészeti órák és foglalkozások.

A gyerekek azáltal, hogy maguk válasszák ki, mivel töltik ezt az időt, megtanulnak önállóan döntéseket hozni arról, hogy mit akarnak csinálni. Hosszú távon rájönnek arra, kik is ők, és mihez szeretnének kezdeni az életben.

Szülőként nehéz nemet mondani arra, ha gyereketeket egy újabb sportklubba, vagy kórusba csábítják. De néha muszáj, hiszen a gyerekeiteknek is megvannak a saját határaik, és jön még új tanév új lehetőségekkel. Ha hagyjátok, hogy a gyerekek egy kicsit fellélegezzenek a nap végén, nektek is több szabadidőtök lesz, amit kiélvezhettek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.