Egyéb kategória

Igen, a legújabb tudatmódosító drog a kakaó!

Szülőként szinte képtelenség lépést tartani az újabb és újabb szerekkel, talán nem is ez a cél, de hogy már a kakaót is tudatmódosításra használják? A kakaó az új drog?

vous - 2018.09.02.
Igen, a legújabb tudatmódosító drog a kakaó!

Mit tud a kakaó?

Csoki nélkül nem élet az élet, sőt, annyira nem, hogy sokan félig tréfásan csokolistának nevezik magukat. De okozhat-e függőséget a kakaó? A kutatók szerint a csokifüggés nagyrészt a táblákban található nagy mennyiségű cukornak, az édes íznek és a csokihoz társított hiedelmeknek köszönhető. Ennek ellenére maga a kakaó képes megemelni az agy szerotoninszintjét, a benne található tirozin pedig természetes növényi serkentőszerként működik. Emiatt azok, akik napi szinten sok csokit esznek, és hirtelen abbahagyják, enyhe, kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak.

Kis kakaótörténelem

Nem véletlenül használták a maják és az aztékok a kakaót szertartásaikhoz, mint isteni eredetű növényt, illetve Cortes katonái harc előtti serkentőszerként. A kakaóbabfák Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco területéről származnak, de ma már, amikor ilyen nagy az igény rá, a Föld más területein is termesztik – főleg Afrikában. A bennszülöttek a kakaóbab magjait fizetőeszközként használták, összetörve tápszerként fogyasztották, illetve vallási szertartásaikhoz természetes izgatószerként. A csokit, azaz az édesített, vaníliával ízesített, vízzel vagy tejjel kevert összetört kakaóbabot rendszeresen fogyasztották. A középkori Európában is ez a fajta csokiital terjedt el, csak manapság esszük a táblás csokit ilyen sokan.

Folytassátok a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek