Egyéb kategória

Nincs lehetetlen – készítsetek otthon házi gabonapelyhet, pofonegyszerűen

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal. Amellett, hogy ezek a gabonapelyhek nagyon finomak, baromi jól kombinálhatók/variálhatók, és pár perc alatt összedobhatjuk a reggelinket a segítségükkel. Még akkor is, ha otthon saját kezűleg készítjük őket, na nem a tálban való összedobálásra gondolok, hanem arra, amikor ti egyenként elkészítitek ezeket a roppanós finomságokat – merthogy az sem több fél óránál. Így pedig 100%-osan biztosak lehettek abban, hogy szuperegészséges reggelivel indítjátok majd a napot.

vous - 2017.03.13.
Nincs lehetetlen – készítsetek otthon házi gabonapelyhet, pofonegyszerűen

A napokban egy esős reggelen ellátogattunk a Nestlé workshopjára, hogy elsajátíthassuk a gabonapehely elkészítésének csínját-bínját. Amellett pedig, hogy nagyon jól szórakoztunk, egy csomó hasznos infóval is elláttak bennünket, például hogy mi a természetes aroma és az aroma között a különbség – merthogy nem mindegy, melyik található meg egy adott ételben, és sokan nincsenek tisztában az aromák közötti különbségekkel. Az utóbbi időben pedig ráadásul még újabb és újabb szabályozásokat is hoztak a csomagoláson feltüntetett információkat illetően.

Forrás:
Molnár Anikó
600

Aromák

 • Természetes aroma: természetes forrásból nyerik, majd ezeket a kivonatokat tisztítják, végül visszaadagolják az ételbe/italba.
 • Természetazonos aroma: módosított aromák, amelyek nem tartalmaznak mesterséges aromákat. Szintézissel, elszigetelt kémiai reakciókkal, kezelésekkel állítják elő, így nagy mértékben hasonlítanak a természetes aromákra.
 • Mesterséges aroma: nem természetes forrásból származó, laborban előállított vegyületek.

Ha ti inkább megvásárolnátok a reggeli pelyheteket, figyeljétek a dobozok hátoldalán lévő feliratokat, ha pedig szívesen kipróbálnátok, milyen is egy jó kis házi gabonapehely, mutatjuk, hogyan készíthetitek el az otthon megtalálható alapanyagokból, otthoni körülmények között.

Amire szükségetek lesz:

 • 5 ek. teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
 • 2 ek. búzaliszt
 • ¼ tk. sütőpor
 • 5–6 ek. víz
 • 1 tk. kókuszolaj (olvasztva)
 • ½ tk. cukor
 • 2–3 ek. méz, cukor és forró víz a mázhoz

Elkészítése:

 1. Keverjétek össze a teljes kiőrlésű zablisztet a búzaliszttel és a sütőporral.
 2. A vízhez adjátok hozzá a cukrot és az olajat, majd jól keverjétek össze.
 3. Adjátok a lisztes keverékhez a cukros, olajos vizet, majd a kapott palacsintatészta (amerikai palacsinta) állagú masszát egy kanál segítségével töltsétek egy sütidíszítőbe. Ha nem lenne elég folyós a massza, adjatok még hozzá 1–2 ek. vizet.
 4. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjatok apró, 1-1,5 cm-es méretű karikákat a díszítővel.
 5. Előmelegített sütőben 170 fokon süssétek 8–10 percig.
 6. Amíg sül, keverjétek össze a cukrot, mézet és a vizet.
 7. Ezután öntsétek ki a pelyheket egy tálkába, és öntsétek rá a mézes keveréket.
 8. Szórjátok vissza a sütőpapíros tepsire, és 120 fokon újabb 8–10 percig süssétek a pelyheket.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Ha elkészült, tálaljátok idénygyümölcsökkel, tejjel vagy joghurttal!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.