Egyéb kategória

A lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani

A lisztérzékenység vagy cöliákia a legelterjedtebb betegségek közé tartozik, csakhogy sokszor nem is tudunk róla, vagy későn vesszük észre. Merthogy ennek a betegségnek is megvannak a maga jelei már a korai szakaszban, viszont nem biztos, hogy azonnal lisztérzékenységre gyanakszunk. Ha felismerjük a jeleket, érdemes felkeresni egy szakembert, és alapos kivizsgálást kérni. Íme a lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani.

vous - 2018.08.03.
A lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani

A lisztérzékenység legismertebb tulajdonsága, hogy akit érint, az nem ehet glutént tartalmazó (például búza, árpa, rozs) ételeket. A lisztérzékenyek jellemző tünetei például az emésztési problémák, a puffadás, az émelygés, a depresszió és a vashiány. A szakemberek szerint ha a lisztérzékenység kezeletlen marad, akár bőrkiütések, laktózintolerancia, meddőség vagy idegkárosodás is jelentkezhet.

Fontos tehát, hogy időben felismerjük ezt a betegséget: íme a lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani.

1. Tápanyagok felszívódása: nem vagy csak nehezen történik meg. A kezeletlen lisztérzékenység súlyingadozást okozhat. Ráadásul a vitaminhiány jeleit fedezhetjük fel, valamint a D-vitamin hiánya miatt akár csontriktuláshoz is vezethet.

2. Emésztési problémák: állandó hasmenés vagy székrekedés jelentkezhet – ez talán az első és legfontosabb tünet, amit észrevehetünk. Ha nem múlik el a probléma, keressünk fel egy szakembert, és kérjünk kivizsgálást lisztérzékenységre is.

Olvasd tovább a cikket a többi jelért!
 

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek