Egyéb kategória

A lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani

A lisztérzékenység vagy cöliákia a legelterjedtebb betegségek közé tartozik, csakhogy sokszor nem is tudunk róla, vagy későn vesszük észre. Merthogy ennek a betegségnek is megvannak a maga jelei már a korai szakaszban, viszont nem biztos, hogy azonnal lisztérzékenységre gyanakszunk. Ha felismerjük a jeleket, érdemes felkeresni egy szakembert, és alapos kivizsgálást kérni. Íme a lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani.

vous - 2018.08.03.
A lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani

A lisztérzékenység legismertebb tulajdonsága, hogy akit érint, az nem ehet glutént tartalmazó (például búza, árpa, rozs) ételeket. A lisztérzékenyek jellemző tünetei például az emésztési problémák, a puffadás, az émelygés, a depresszió és a vashiány. A szakemberek szerint ha a lisztérzékenység kezeletlen marad, akár bőrkiütések, laktózintolerancia, meddőség vagy idegkárosodás is jelentkezhet.

Fontos tehát, hogy időben felismerjük ezt a betegséget: íme a lisztérzékenység 5 korai jele, amit nem árt észben tartani.

1. Tápanyagok felszívódása: nem vagy csak nehezen történik meg. A kezeletlen lisztérzékenység súlyingadozást okozhat. Ráadásul a vitaminhiány jeleit fedezhetjük fel, valamint a D-vitamin hiánya miatt akár csontriktuláshoz is vezethet.

2. Emésztési problémák: állandó hasmenés vagy székrekedés jelentkezhet – ez talán az első és legfontosabb tünet, amit észrevehetünk. Ha nem múlik el a probléma, keressünk fel egy szakembert, és kérjünk kivizsgálást lisztérzékenységre is.

Olvasd tovább a cikket a többi jelért!
 

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.