„Az ayurvédikus szemléletmód szerint a test energiáit az ételekből nyeri, amelyeket 3 csoportra osztunk attól függően, hogy milyen hatást gyakorolnak ránk” – írja legutóbbi posztjában Kertész Kriszta blogger, aki szakmája szerint ayurvédikus wellness terapeuta és kozmetikus. A következő cikket azonban tulajdonképpen mindenkinek ajánljuk, akit kicsit is érdekel a tudatos táplálkozás.
Az ayurvéda ősi tanításai szerint a holisztikus egészségmegőrzés része a meditáción és a fizikai aktivitáson kívül az étkezés is, ezen belül pedig természetesen az elfogyasztott ételek minősége, mennyisége és összetétele is számít. Az ayurvédikus szemléletmód szerint a test energiáit az ételekből nyeri, amelyeket 3 csoportra osztunk attól függően, hogy milyen hatást gyakorolnak ránk.
Nemcsak mi magunk, hanem az ételek is rendelkeznek olyan energiákkal, amelyek befolyásolhatják a hangulatunkat. Vannak olyan ételtípusok és alapanyagok, amelyek kiegyensúlyozottá és nyugodttá tesznek, és erősítik a tisztánlátást. Ezeket hívjuk szattvikus ételeknek. Mások az impulzivitást erősítik, aktívvá, szélsőséges esetben nyugtalanná is tehetnek, ezeket radzsasztikus ételeknek, míg a letargiát és tunyaságot okozó ételek tamasztikus energiákat hordoznak.
Amint látjátok, minden ételcsoportnak megvannak a saját "tulajdonságai", ezért is fontos tudnunk, hogy mi magunk melyik ayurvédikus testtípusba tartozunk, mert csak így lehetséges felmérni, milyen összetevőket tartalmazó étrend segítségével tudjuk megőrizni az egészségünket.
Az ayurvédikus szemléletmód szerint az ételeket minden érzékszervünkkel élveznünk kell ahhoz, hogy valódi energiát nyerhessünk belőlük,
így megtanulhatjuk jobban értékelni azt, amit a természet ad nekünk a friss alapanyagok által.
A szattivikus ételek
A "szattvikus" kifejezés a szanszkrit "szattva" szóból ered, amelynek a jelentése tisztaság.
Ha szattvikus ételeket fogyasztunk, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozattabbak leszünk, az energiaszintünk pedig növekszik.
Ez a fajta étrend segít abban is, hogy nemcsak a testünket, de a lelkünket is megtisztítsuk a felgyülemlett, fáradtságot, enerváltságot, betegségeket okozó méreganyagoktól. Ezek után talán nem meglepő, hogy a szattvikus étrend a feldolgozatlan friss, organikus alapanyagokon, főként zöldségeken, gyümölcsökön, fűszernövényeken és gabonákon alapul. Az ezekből készült könnyű, és könnyen emészhető ételeket szobahőmérsékleten ajánlatos fogyasztani, tehát nagyon fontos, hogy se túl hidegek, se túl melegek ne legyenek az egyes fogások.
Ezek az ételek táplálják a testet és a lelket, ráadásul a legtöbb szattvikus ételt a modern táplálkozástudomány is a legegészségesebb alapanyagok között tartja számon. Ilyenek például a natúr olajos magvak, a friss gyümölcs- és zöldség smoothie-k, a teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek, vagy pl. az olyan fűszerek, mint a fahéj, a kurkuma, vagy a friss koriander.
A most nagyon divatos kizárólagosan nyers táplálkozást az ayurvéda nem ajánlja, helyette a főtt ételek fogyasztását helyezi előtérbe.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem ehetünk nyers ételeket, de ne ezek képezzék a fogások nagy részét. Ennek a magyarázata egyébként nagyon egyszerű: a főtt ételek kevesebb terhet rónak az emésztőrendszerre, vagyis sokkal gyorsabban és könnyebben meg tudjuk őket emészteni.
Mikor érdemes étkezni? Milyen ételek tartoznak a két további csoportba? A blogomon elolvashatjátok a teljes posztot!
Az ayurvéda előnyei
Gyakran halljuk azt, hogy “ami az egyik embernek orvosság, a másik embernek méreg”. Ez fokozottan érvényes az ayurvédikus életmódra és táplálkozásra. Évek óta elkötelezett híve vagyok az ayurvédának, mert ez az Indiából származó holisztikus egészségmegőrzési rendszer nap mint nap bizonyítja számomra, hogy van létjogosultsága a nyugati módszerek mellett.
A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.