Test

Leteszteltük: ez történik a testetekkel, ha egy hónapig minden napot citromos vízzel indítotok

A reggeli citromos víz gyakorlatilag már mantrává vált azok körében, akik szeretnének egészségesebben élni, na meg persze fogyni egy kicsit a nyárra. Az, ha citromot rakunk a vizünkbe, állítólag jót tesz az anyagcserénknek, ráadásul a bőrünk is szebb lesz tőle. Hogy mi ebből az igazság? Egy hónapig leteszteltem, hogy nekem mennyire válik be a dolog.

vous - 2022.01.23.
Leteszteltük: ez történik a testetekkel, ha egy hónapig minden napot citromos vízzel indítotok

Világéletemben nagyon keveset ittam, sokszor még a napi egy liter víz sem volt meg, ami pedig azért elég alapvető ahhoz, hogy úgy-ahogy működni tudjon a szervezetem. Ezért nagyjából egy hónapja elhatároztam, hogy egy kicsit feljebb tornázom a vízbevitelemet, hát mégis minden fitneszguru azt mondja, hogy az egészség itt kezdődik, megfelelő hidratálás mellett ehetek én bármit, meg mozoghatok, amennyit akarok, nem fogok tudni úgy formálódni, ahogy szeretnék. Meg persze fáradt és nyűgös leszek.

Mert ezt csinálja a szervezettel a vízhiány: a folyadékot a testünk a leginkább létfontosságú szerveinkre tartogatja, ezért onnan von el, amit nem tart annyira fontosnak. Így lehet, hogy ha nem iszunk eleget, akkor megfájdul a fejünk, fáradtak, levertek leszünk, és a gondolkodásunk is lelassulhat.

Hosszú távon viszont már komolyabb problémák is felléphetnek, a vízhiány közrejátszik emésztőrendszeri betegségek kialakulásában, az ízületi fájdalmakban, sőt, bizonyos szívbetegségek megjelenésében is.

Szóval, úgy gondoltam, hogy éppen itt az ideje annak, hogy kicsit többet igyak én is, főleg azért, mert reménykedtem, hogy kicsit éberebb is leszek tőle – mégse ihatok meg három bögre tejeskávét minden nap, annyira azért az sem egészséges. A csapvizet annyira nem szeretem, de ha már tényleg mindenhonnan az jött szembe velem, hogy a citromos víz mennyire egészséges, úgy döntöttem, hogy összekötöm a kellemeset a hasznossal, és minden reggelemet egy jó adag citromos langyos vízzel kezdem.

Forrás:
Nagy Niki

Úgy döntöttem, hogy rendes citromot használok erre a célra, és nem citromlevet, utóbbiban mégiscsak vannak azért adalékanyagok, és az sem baj ugye, ha minél kevesebbet fogyasztunk belőlük.

Aztán szembejött velem a tény, hogy a bolti citromok nagyon nagy részének nem fogyasztható a héja (!), úgyhogy az eredeti tervet, miszerint citromkarikákat fogok áztatni a vizemben, sutba is kellett dobnom.

Érdemes figyelni egyébként erre: a nagyobb áruházláncokban jelzik, hogy melyik citrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, és melyik nem. Persze nem kell kétségbe esni, lehet facsarni is a gyümölcsöt, de azért mégse néz ki olyan jól az a víz a citromkarikák nélkül.

Forrás:
Nagy Niki

Miután a dekortól el kellett tekintenem, azért utánanéztem, hogy pontosan milyen formában a legjobb a citromos vizet fogyasztani – a legtöbben azt ajánlják, hogy langyosan, ne túl forrón, de ne is jéghidegen igyuk, reggel ugyanis ez indítja be a legjobban az anyagcserénket. Bár eddig nem gondoltam, hogy az anyagcserém magától ne indulna be, azért úgy gondoltam, hogy ártani nem árt, ha egy kicsit segítünk rajta, ezért nekiálltam minden reggel langyos citromos vizet fogyasztani.

citrus

Pomelo, lime, kumquat – 10 különleges citrusféle, amit ismernetek kell

Narancs, citrom, mandarin, grépfrút. Október végétől szinte kötelező minden háztartásban. A pomelo tavaly lett sláger, de egyre több különleges citrusfélével találkozni a hipermarketekben, bioboltokban vagy biopiacokon. Ez a rajz segít nektek abban, hogy melyiket hogyan érdemes fogyasztani. És abban is, milyen ízre számítsatok, ha megveszitek őket. Az infografikáért kattintsatok IDE.

Számomra először elég kellemetlen volt, hogy a citromtól a víz savasabb lesz, és éhgyomorra annyira nem kellemes fogyasztani, úgyhogy elkezdtem kicsit kevesebb citromlevet facsarni bele. Beletelt néhány napba, amíg megtaláltam az ideális mixet, de nagyjából egy hét alatt már egészen kívántam reggel a savanyú löttyöt, és jólesett fél liternyi citromos vízzel indítani a napot.

Érdekes egyébként, hogy minél többet ittam reggel és napközben is, annál szomjasabb lettem. Eddig soha nem éreztem azt, hogy reggel már rögtön innék (na jó, talán egy-egy átmulatott éjszaka után ébredtem kiszáradva, de általánosságban nem), most viszont elkezdtem kívánni azonnal felkelés után a folyadékot.

Minél több jutott a szervezetemnek, annál többet akart belőle.

Forrás:
Nagy Niki

Az is egyre inkább beigazolódott, hogy a hidratálástól tényleg felébred az ember – még mindig iszom a kávémat, mert szeretem az ízét, de már nem kell rögtön a reggeli után betolnom, hogy lehessen egyáltalán hozzám szólni. Már inkább csak a rituálé miatt iszom, mint azért, mert tényleg szükségem van rá.

Afelől viszont vannak kétségeim, hogy maga a citromos víz, vagy csak magában a vízfogyasztás volt-e az, ami ezeket az egyébként nagyon pozitív változásokat előidézte. Több szakértő mondja ugyanis, hogy bár citromot tenni a vízbe nem rossz dolog, annyit nem segít, mint gondolnánk. A gyümölcsben van bőven C-vitamin és antioxidáns, mégsem annyi, hogy elég legyen egy fél liternyi citromos vízből kinyernünk őket. Hozzájárul ugyan az egészséghez, de valójában nagy a valószínűsége annak, hogy a pozitív hatások inkább a dehidratáció csökkenése miatt jelentkeznek, mint amiatt, hogy tényleg olyan szuper ital a citromos víz.

Ennek ellenére én azért még mindig iszom – nagyon jó ilyen egészséges, ízesített, mégis hozzáadott cukor és édesítőszer nélkül elkészített itallal indítani a napot. Így könnyebben viszem be a napi minimum két liter folyadékot is, hiszen reggelihez már letudok belőle felet, rögtön ennyivel kevesebbet kell elosztani napközbenre. És azért még mindig kicsit hiszek a fitnesz instagrammereknek és youtubereknek is: ha a szöszi ausztrál lány kockás hassal és bomba fenékkel ezt issza reggelente, akkor ártani nekem sem fog, az biztos.

Ajánlott cikkek