Egyéb kategória

Konyhai hulladékból főzni? Nem tudunk vitatkozni a régi-új trenddel

Megszikkadt kenyér, megszáradt zsemle és kifli, összeaszott répa vagy retek, lejárt joghurt – tegyétek a kezeteket a szívetekre: általában mit tesztek vele? A kukában landol, ugye? 2017-es adatok szerint Magyarországon fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente. Ha a kilókat pénzre váltanánk, rengeteget spórolnánk.

vous - 2018.04.07.
Konyhai hulladékból főzni? Nem tudunk vitatkozni a régi-új trenddel

Aki gimnázium után kollégiumba költözik, vagy elkezd saját háztartást vezetni, már az első pillanatban megtanulja, hogy pénzt spórolni a legjobban a kaján lehet. A tökélyre fejlesztett templom egere konyha is megoldás akkor, ha az ösztöndíjatok vagy a kezdő fizetésetek alacsony. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem,

mennyi élelmiszer használható fel az utolsó utáni pillanatban is.

Évente komoly tízezreket spórolhattok azzal, ha odafigyeltek, hogy a maradékokat, sőt, a konyhai hulladékot is felhasználjátok. Ez a trend egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend újra: a hulladékmentes háztartás lényege, hogy lehetőleg mindent felhasználjon, és minimális hulladék, valamint nulla szemét keletkezzen. Sőt, vannak, akik ennél is továbbmennek: konyhai hulladékból főznek.

Ez még nem romlott:

Objektum doboz

Akik elég idősek és nem nagyvárosban élték az életüket, azok számára ez a fajta spórolás teljesen természetes: vidéken a komposztálást sem kellett tanítani, a maradékot vagy a hulladékot megették az állatok, az élelmiszert pedig főben járó bűn volt kidobni. A nagyvárosi életmód, a rohanás, illetve a mindig nyitvatartó és mindenhol elérhető élelmiszerboltok is felelősek azért, hogy elkényelmesedtünk. Így nemcsak a szemetünk nőtt meg nagyon, hanem a pénztárcánk is laposabbá vált.

Nemrég Németországban jelent meg egy kötet, amely a Resteküche (maradékkonyha) címet kapta, és pont a fenti problémára keres megoldást: azaz megmutatja mennyi mindent lehet még hasznosítani a konyhában, amire talán nem is gondolnátok.

Objektum doboz

A szerző, Daniel Anthes akkor világosodott meg, mekkora lehet a baj, amikor először kért meg egy pékséget, hadd szállíthassa el tőlük, a megmaradt pékárut, amit már nem tudnak eladni, mert szeretné felhasználni. Amikor a pékség vezetője közölte, hogy bicikli helyett talán inkább egy kisteherautóval érkezzen este, tátva maradt a szája a csodálkozástól. Akkor döntötte el, hogy az élelmiszerpazarlás ellen fog küzdeni. Párjával, Katharina Schulenburggel közösen készítették a szakácskönyvet. A bevezetőben sokkoló adatokat is közöltek.

Többek között ezeket:

  • világszerte 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladék keletkezik és kerül a kukába,
  • ez egyharmada az előállított élelmiszermennyiségnek,
  • a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék több mint fele elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel és tudatos vásárlással.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor inkább az országok döntéshozóira van szükség, mert a jogszabályok módosítása szükséges ahhoz, hogy például az éttermekben fennmaradt élelmiszer eljuthasson a rászorulók részére. De nem szabad csak felülről várunk a megoldásokat, hiszen magánemberként, a saját háztartásunkat vezetve rengeteget tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen.

Kidobnátok?

Objektum doboz

És ezeket?

Objektum doboz

A VOUS-n többször írtunk már olyan recepteket, amelyekhez maradékot használhattok fel. Új életet adtunk a másnapos kenyérnek, meggyőztünk benneteket, hogy vegyetek csúnya zöldséget.

Mit tehettek még?

  • Tervezzétek meg a heti menüt, és úgy vásároljatok!
  • Vásárlás előtt mindig ellenőrizzétek, mi van otthon!
  • Tároljátok helyesen az élelmiszereket!
  • Ne éhgyomorra menjetek vásárolni!
  • Legyetek nagyon kreatívak!

És mi készülhet élelmiszerhulladékból?

A legjobb dolog, ami majdnem minden recepthez kell: az alaplé!

Dobáljatok minden maradékot össze a hagymahéjtól kezdve a répa lepucolt külső rétegén át a gyömbérig (kivéve a brokkolit, fejes káposztát, karfiolt, fodros kelt, és keresztesvirágú társaikat) – természetesen tiszta állapotban, majd főzzétek meg, a levet fagyasszátok le, a zöldségrészek pedig mehetnek a komposztra!

Objektum doboz

Objektum doboz

élelmiszermentő gyerekek adomány

Foglalkozása: élelmiszermentő – akiknek köszönhetjük, hogy kevesebb magyar éhezik

Mennyi ételt dobtatok ki a héten? Hány kifli keményedett ehetetlenné a spájzban? Hány joghurtról jöttetek rá, hogy lejárt a szavatossága? Meglehet, könnyű szívvel dobjátok ki őket, az is megeshet, hogy bosszankodtok amiatt, hogy mennyivel hamarabb megtelt a kuka, és azt mindjárt le kell vinni. De belegondoltatok abba, hogy vannak jó páran a világon, akiknek az a kifli jól jött volna? A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.