Egyéb kategória

Konyhai hulladékból főzni? Nem tudunk vitatkozni a régi-új trenddel

Megszikkadt kenyér, megszáradt zsemle és kifli, összeaszott répa vagy retek, lejárt joghurt – tegyétek a kezeteket a szívetekre: általában mit tesztek vele? A kukában landol, ugye? 2017-es adatok szerint Magyarországon fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente. Ha a kilókat pénzre váltanánk, rengeteget spórolnánk.

vous - 2018.04.07.
Konyhai hulladékból főzni? Nem tudunk vitatkozni a régi-új trenddel

Aki gimnázium után kollégiumba költözik, vagy elkezd saját háztartást vezetni, már az első pillanatban megtanulja, hogy pénzt spórolni a legjobban a kaján lehet. A tökélyre fejlesztett templom egere konyha is megoldás akkor, ha az ösztöndíjatok vagy a kezdő fizetésetek alacsony. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem,

mennyi élelmiszer használható fel az utolsó utáni pillanatban is.

Évente komoly tízezreket spórolhattok azzal, ha odafigyeltek, hogy a maradékokat, sőt, a konyhai hulladékot is felhasználjátok. Ez a trend egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend újra: a hulladékmentes háztartás lényege, hogy lehetőleg mindent felhasználjon, és minimális hulladék, valamint nulla szemét keletkezzen. Sőt, vannak, akik ennél is továbbmennek: konyhai hulladékból főznek.

Ez még nem romlott:

Objektum doboz

Akik elég idősek és nem nagyvárosban élték az életüket, azok számára ez a fajta spórolás teljesen természetes: vidéken a komposztálást sem kellett tanítani, a maradékot vagy a hulladékot megették az állatok, az élelmiszert pedig főben járó bűn volt kidobni. A nagyvárosi életmód, a rohanás, illetve a mindig nyitvatartó és mindenhol elérhető élelmiszerboltok is felelősek azért, hogy elkényelmesedtünk. Így nemcsak a szemetünk nőtt meg nagyon, hanem a pénztárcánk is laposabbá vált.

Nemrég Németországban jelent meg egy kötet, amely a Resteküche (maradékkonyha) címet kapta, és pont a fenti problémára keres megoldást: azaz megmutatja mennyi mindent lehet még hasznosítani a konyhában, amire talán nem is gondolnátok.

Objektum doboz

A szerző, Daniel Anthes akkor világosodott meg, mekkora lehet a baj, amikor először kért meg egy pékséget, hadd szállíthassa el tőlük, a megmaradt pékárut, amit már nem tudnak eladni, mert szeretné felhasználni. Amikor a pékség vezetője közölte, hogy bicikli helyett talán inkább egy kisteherautóval érkezzen este, tátva maradt a szája a csodálkozástól. Akkor döntötte el, hogy az élelmiszerpazarlás ellen fog küzdeni. Párjával, Katharina Schulenburggel közösen készítették a szakácskönyvet. A bevezetőben sokkoló adatokat is közöltek.

Többek között ezeket:

  • világszerte 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladék keletkezik és kerül a kukába,
  • ez egyharmada az előállított élelmiszermennyiségnek,
  • a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék több mint fele elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel és tudatos vásárlással.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor inkább az országok döntéshozóira van szükség, mert a jogszabályok módosítása szükséges ahhoz, hogy például az éttermekben fennmaradt élelmiszer eljuthasson a rászorulók részére. De nem szabad csak felülről várunk a megoldásokat, hiszen magánemberként, a saját háztartásunkat vezetve rengeteget tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen.

Kidobnátok?

Objektum doboz

És ezeket?

Objektum doboz

A VOUS-n többször írtunk már olyan recepteket, amelyekhez maradékot használhattok fel. Új életet adtunk a másnapos kenyérnek, meggyőztünk benneteket, hogy vegyetek csúnya zöldséget.

Mit tehettek még?

  • Tervezzétek meg a heti menüt, és úgy vásároljatok!
  • Vásárlás előtt mindig ellenőrizzétek, mi van otthon!
  • Tároljátok helyesen az élelmiszereket!
  • Ne éhgyomorra menjetek vásárolni!
  • Legyetek nagyon kreatívak!

És mi készülhet élelmiszerhulladékból?

A legjobb dolog, ami majdnem minden recepthez kell: az alaplé!

Dobáljatok minden maradékot össze a hagymahéjtól kezdve a répa lepucolt külső rétegén át a gyömbérig (kivéve a brokkolit, fejes káposztát, karfiolt, fodros kelt, és keresztesvirágú társaikat) – természetesen tiszta állapotban, majd főzzétek meg, a levet fagyasszátok le, a zöldségrészek pedig mehetnek a komposztra!

Objektum doboz

Objektum doboz

élelmiszermentő gyerekek adomány

Foglalkozása: élelmiszermentő – akiknek köszönhetjük, hogy kevesebb magyar éhezik

Mennyi ételt dobtatok ki a héten? Hány kifli keményedett ehetetlenné a spájzban? Hány joghurtról jöttetek rá, hogy lejárt a szavatossága? Meglehet, könnyű szívvel dobjátok ki őket, az is megeshet, hogy bosszankodtok amiatt, hogy mennyivel hamarabb megtelt a kuka, és azt mindjárt le kell vinni. De belegondoltatok abba, hogy vannak jó páran a világon, akiknek az a kifli jól jött volna? A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.