A fodros kel hosszú ideig elérhetetlen, de nagyon divatos zöldségnek számított, ma már szerencsére szerencsére egyre több helyen beszerezhető, főleg piacon, őstermelőnél. Mivel nagyon jól tűri a hideget, ilyenkor is kapható, és igazi szépítő, fiatalító, karcsúsító vitaminbomba!
Mint sok ételnek, így a fodros-bodros levelű kelnek is meg kellett járnia Amerikát, hogy superfoodnak kiáltsák ki, és népszerűséget kapjon. Pedig ez a káposztaféle Kisázsiában őshonos, Európában a római kor óta ismerik, termesztik és nemesítik, nálunk is gyakori zöldféle volt, de a leveles kel néven is ismert káposztafélét méltatlanul kiszorította a szaporább, puhább és zsenge belsejű, tömött fejű kelkáposzta.
Kipróbáltam a lehetetlent: 5 napig CSAK nyers ételt ettem
A vegánokról szóló cikkem készítése közben gyakran elgondolkoztam azon, lehet, hogy nekem is le kellene mondanom a húsról? Nemcsak az állatok és a környezet, hanem a saját egészségem miatt is. Ötnapos kihívásnak ez túl könnyű feladat lenne számomra. Amúgy sem vagyok az a húst hússal típus. Így döntöttem a nyersétel vagy nyers vegán étrend mellett. S hogy miért öt nap? Ez a mai nap témája a VOUS-n!
A cikk folytatása ITT következik!
A világ legegészségesebb élelmiszerei között számon tartott haragoszöld fodros kel nálunk is remekül megterem, bátrabb őstermelők sikerrel termesztik is, így egyre könnyebben hozzájuthatunk már mi is.
Érdemes minél többször fogyasztani mindenkinek, de főleg nőknek, mert kiemelt vastartalmú alapanyag, a vérszegénységgel küzdőknek így különösen ajánlott!
Emelett alacsony a kalóriatartalma, de rengeteg rostot tartalmaz, így diétás étrendben is tökéletes, könnyen emésztető, tele van antioxidánsokkal és a bőrünkre jótékony A-, C-, E-, K- és B6-vitaminokkal, gyulladáscsökkentő és fehérjékben, aminosavakban gazdag. És vigyázat, nem gyógyszerről beszélünk, hanem egy nagyon finom zöldségről!
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!