Egyéb kategória

Figyeljetek oda! Intő jelek, aminél PCOS állhat a háttérben…

A PCOS nem ritka betegség, egyre több nőt érint világszerte. Sokszor azonban észrevétlen marad, mert nem figyelünk a jelekre – és ha nem tudjuk, hogy PCOS-ünk van, akkor kezeletlenül akár szövődményei is lehetnek a betegségnek. Figyeljünk oda, és ha ezeket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

vous - 2018.02.25.
Figyeljetek oda! Intő jelek, aminél PCOS állhat a háttérben…

A PCOS, azaz policisztás petefészek betegség során a szervezetben túlsúlyba kerülnek az androgének, azaz a férfi nemi hormonok. A petefészekben ciszták is megjelenhetnek, de a nevével ellentétben rengeteg más szervet is érinthet a betegség. Gyógyítani sajnos nem lehet, de kezelni hatékonyan igen. Fennáll az inzulinrezisztencia esélye is. De mi jelzi azt, hogy PCOS-ben szenvedünk? Az alábbi tüneteknél már gyanakodhatunk!

1. Pattanások tömkelege

Ha azt hittük, hogy tinédzserkorban megszabadulunk a pattanásoktól, de felnőttkorunkig sem sikerül, akkor lehet, hogy valami betegség áll a háttérben. Átlagosan a PCOS-től szenvedők 5–10 százaléka szenved komolyan a pattanásos bőrtől, ennek is az androgéntúltermeléshez van köze.

2. Nem szabályos a menstruációnk

Rengeteg oka lehet annak, ha nem teljesen szabályos a menstruációnk, ezek egyike a PCOS. Ha hosszabb ideig problémáink vannak, és nem éri a testünket nagyobb stressz vagy trauma, elkezdhetünk gyanakodni.

Forrás:
iStock

3. Furcsa helyeken jelenik meg szőr

A túlzott szőrnövekedés is lehet a PCOS jele, szintén az androgének túltermelése miatt. Persze egy-két szőrszál még nem probléma, de ha már zavaró a helyzet, akkor gond lehet.

A cikket a Ridikül oldalán olvashatjátok tovább, a folytatásért kattintsatok ide

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.