Egyéb kategória

Micsoda? Nyers tojás a kávéba?

Egy furcsa trend ütötte fel a fejét a profi sportolók között az elmúlt hónapokban: a reggeli kávéjukba nyers tojást ütnek, hogy jobban bírják az edzéseket. De nem veszélyes ez, és ha nem, akkor is: hogyan bírják elviselni az ízét?

vous - 2018.02.04.
Micsoda? Nyers tojás a kávéba?

Azt hihetnénk, hogy a kávéba ütött nyers tojás valami furcsa, új hóbort, amit felírhatunk majd a nyers víz és az ehhez hasonló, agyament egészségtrendekhez – pedig ez a furcsa ital valójában nagyon régi gyökerekhez nyúlik vissza, és kifejezetten itt, Közép-Európában volt népszerű. Évszázadokkal ezelőtt a magyarok is előszeretettel ittak tojásos kávét, de ekkoriban még csak a különleges íze miatt volt kedvelt, most már a pozitív hatásai miatt is isszák.

A nyers tojásos kávé ugyanis olyan, mint egy edzés előtti pörgető: a sportolóknak sokat segít, mert energiát ad az edzéshez, ráadásul a tojássárgájában sok olyan egészséges összetevő van, ami hosszabb távon is kifejti a hatását.

Rengeteg sportoló számára alapvető páros a tojás és a kávé – még akkor is, ha nem feltétlenül együtt, hanem külön-külön fogyasztják őket.

Forrás:
Unsplash

De nem veszélyes nyers tojást enni? Azt tanítják az iskolában, hogy még véletlenül se próbáljuk meg, mert ha a tojás szalmonella baktériummal fertőzött, nagyon betegek is lehetünk. Ez igaz, csakhogy ha a megfelelő hőmérsékleten főzzük a kávét, az marad annyira meleg, hogy a beleütött tojásból kiölje a baktériumokat. Persze, ha egy langyos tejeskávéval készítjük a mixet, előfordulhat, hogy megbetegszünk, de a lefőtt kávé hőmérséklete tökéletes a baktériumok ártalmatlanítására.

Azt viszont azért nem ajánljuk, hogy mostantól minden edzés előtt ti is tojásos kávéval kezdjétek a felkészülést – a mix ugyan tényleg segíthet, de sokkal egyszerűbben is megoldhatjátok, hogy lefölözzétek a pozitív hatásait. A kávéban található koffein ugyanis az edzés előtt és közben segít, a tojássárgája pedig az edzés utáni regenerációban – így bőven elég, ha fél órával a mozgás után megesztek egy rántottát némi összetett szénhidráttal, a hatás ugyanaz marad.

Ajánlott cikkek