Egyéb kategória

Nem kellett sokat várni: már meg is van 2018 első ostoba egészségtrendje!

Időről időre jelennek meg ostobábbnál ostobább egészségtrendek, ezt azonban most nehéz lesz alulmúlni: az USA nyugati partvidékén most éppen a nyers víz a divat. Igen, jól olvastátok, nyers víz. Azonnal kifejtjük kicsit bővebben.

vous - 2018.01.07.
Nem kellett sokat várni: már meg is van 2018 első ostoba egészségtrendje!

Egyáltalán nem csoda, hogy az ókori rómaiak szívesebben ittak bort, mint forrásvizet – nemcsak a jótékony hatásai és a kellemes bódulat miatt, hanem azért is, mert ebben az időben a víztisztítás, mint olyan, még ötlet sem volt, és forrásvizet inni kész életveszély volt, hála a benne található vírusoknak, baktériumoknak és egyéb mikrobáknak, amelyek halálos fertőzéseket is hordoztak. A vízrendszeren keresztül terjedt például később a kolera, a tífusz vagy a vérhas is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint több mint 13 ezer 14 év alatti gyerek hal meg évente víz eredetű enterális, azaz bélrendszeri megbetegedésben. Ez olyannyira nagy probléma, hogy az ENSZ Közgyűlése 2010-ben alapvető emberi jogként határozta meg a tiszta vízhez jutást.

Na, ehhez képest az Egyesült Államok nyugati partvidékén az az új divat járja, hogy a tisztított ásványvizek és az egyébként szintén szűrt és tisztított csapvíz helyett az emberek elkezdenek visszatérni a tisztítatlan, szűretlen, sterilizálatlan víz fogyasztásához.

Az őrület elsősorban San Francisco és a Szilícium-völgy területén terjed, errefelé akár majdnem tízezer forintnak megfelelő amerikai dollárért kapható 11 literes kiszerelésben a mezei, szűretlen folyadék.

A palackozók szerint a csapvizünkben rengeteg szennyeződés található, köztük különböző gyógyszerek és vegyszerek, a szűrt vizekből pedig hiányzik rengeteg vitamin és ásványi anyag, ami a nyers vízben megtalálható.

Forrás:
Unsplash

Ez mind szép és jó, csak semmi nem igaz belőle. A csapvízben valóban található némi vegyszer, de ugyanekkora mennyiségben, csak más összetételben a nyers vízben is vannak szennyező anyagok. Ráadásul mellette még olyan betegségeket terjesztő vírusok és baktériumok is, amelyek ellen a fejlődő országokban küzdenek – méghozzá a víz szűrésével és fertőtlenítésével.

Persze vannak olyan területek a világon, ahol nem érdemes inni a csapvizet, de Magyarországon nagyon kevés az olyan környék, ahol nem ajánlják tisztítás nélkül a fogyasztását.

A nyers vizet pedig inkább hagyjuk meg az amerikaiaknak, akik egyébként is nagyon szeretik az összeesküvés-elméleteket.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.