A leveles tésztából sütött tésztakosár, az úgynevezett vol-au-vent egy zseniális találmány. Előre elkészíthető, lehet előétel, főétel és desszert is, attól függően, milyen töltelék kerül bele. Elegáns, ünnepi, különleges, pedig pofonegyszerű!
Az év végi ünneplések egyik fontos szereplője a franciáknál és a belgáknál a készen kapható leveles tésztából sütött kosárka, a vol-au-vent (ejtsd: vol-o-van), ami szó szerint szélfútta vagy szélben szálló jelentéssel bír. Míg a franciáknál inkább előétel, addig Belgiumban főételként tálalják, körettel.
Leggyakrabban gombás-csirkés raguval töltik, de őszintén szólva bármilyen pástétomot, majonézes salátát, ragut belepakolhatunk,
akár többfélét is, partikon, nagy karácsonyi családi ebédeken, szilveszter alkalmával, így egy füst alatt többfélét kínálhatunk.
Mennyire szent a szenteste? Mi van, ha étteremben vacsorázik a család?
Akinek a szeretetnyelve a főzés, annak valószínűleg eszébe sem jut lemondani szerettei gyomortáji kényeztetéséről. Aki viszont egész évben dolgozott, és a főzés nem kikapcsolódás, hanem nyűg a számára egy hajtós időszak után, annak valószínűleg megfordult a fejében: mi lenne, ha idén nem főznék karácsonykor, és szenteste étteremben vacsoráznánk?
Nagy előnye, hogy mindennel együtt fél óra alatt megvan, de ha nem akarunk vele közvetlenül a tálalás előtt pepecselni, akkor előre is elkészíthető mind a töltelék, mind a kosárka, az utolsó pillanatban pedig csak össze kell állítani.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!