Egyéb kategória

Karácsonyi rendbontók – avagy az „Elf on the Shelf” csínytevő manók nyomában

Meglepetések, Télapó, kreatív anyukák és apukák, gyerekek és csínytevő manók. Csak néhány összetevője a karácsonynak. Állj! Csínytevő manók? Igen, hazánkban ugyan még nem annyira divatosak, mint Amerikában, de néhány lelkes anyukának köszönhetően hozzánk is elkezdtek beszivárogni az Elfek. De hogy mik is ők pontosan, és hogyan kapcsolódnak a karácsonyhoz, arról egy nagyon kreatív anyuka, Noémi Mounier mesélt nekünk!

vous - 2016.12.14.
Karácsonyi rendbontók – avagy az „Elf on the Shelf” csínytevő manók nyomában

Noémit tinikorom óta ismerem, és évek óta követem a közösségi hálón keresztül. Egy középiskolába jártunk fotó szakra, aztán elsodort egymás mellől minket az élet. Megismerte francia kedvesét – aki azóta már a férje, Székesfehérvárra költözött, és családot alapítottak. De nagy szerencsémre, illetve szerencsénkre blogbejegyzéseit rendszeresen követhetjük, ahol a kreatív énjét, gyermekeit és szuper DIY-anyagait is megmutatja, csodálatos fotóin keresztül.

Karácsonyi manók - az Elf on the shelf nyomában Mojzes Nóra

Noémi Mounier

  • Főállású anya
  • Fotós
  • Kreatív blogger

Munkáit és blogbejegyzéseit, scrapbookjait és fotóit az alábbi linkekre kattintva találjátok.

Imádom olvasni bejegyzéseit és gyönyörködni a képeiben, kikapcsol és inspirál. Ahogyan legújabb bejegyzései is, amelyek mostanság – a már említett – két manóval kapcsolatosak, akik minden reggel megviccelik Noémi gyermekeit.

Amellett, hogy nagyon szórakoztató kis posztok ezek számunkra, a gyerekei is odavannak értük, azaz a manókért, és persze kreatív anyukájukért. Ismerjétek hát meg az Elfeket és Noémit, akit arról faggattam, honnan is jött az ötlet, hogy a manók különböző csínytevésekkel szórakoztassák a gyerekeket nap mint nap.

Forrás:
Noémi Mounier

Mivel foglalkozol jelenleg?

Grafikusként, scrapbook-oktatóként és fotósként is dolgozom. De leginkább anya vagyok. Főállásban.

Miket csinálsz a meló és gyerekek mellett – már ha időd engedi egyáltalán? Ahogy én látom, a nevettetés neked egy hobbi, külön sportot űzöl belőle. Nem igaz?

Szerencsére nekem a munkám a hobbim. Illetve a hobbijaim nőtték ki magukat munkává. Úgyhogy nagyrészt csak a gyerekeimmel vagyok. Szórakozunk, alkotunk, játszunk, és fotózgatom a hétköznapjainkat, mint minden anya. Csak én utána felteszem a blogomra is.

Forrás:
Noémi Mounier

Honnan jött a manós ötlet?

A manókról két évvel ezelőtt hallottam egy barátnőmtől. Addig csak a Pinteresten láttam, de nem tudtam, hogy mi a háttértörténete. Amint elmesélte, azonnal mi is szerettünk volna egyet.

Karácsonyi manók - az Elf on the shelf nyomában Mojzes Nóra

Az „Elf on the Shelf” története

Ez egy viszonylag új karácsonyi tradíció, ami Amerikából indult hódító útjára. Az Elf manók a Télapó segédei, akiket a hálaadás kezdetével leküld a gyerekekhez, hogy tartsák őket szemmel.

A gyerekeknek el kell nevezniük a manókat ahhoz, hogy megkapják a varázserejüket, és nem érinthetik meg őket, különben elvesztenék azt.

A manók különböző csínyeket eszelnek ki, nappal elbújnak, és a gyerekeknek kell megkeresniük őket, esténként pedig visszarepülnek az Északi-sarkra jelenteni Santának, hogy jól viselkedtek-e.

Karácsony napján pedig búcsút vesznek a családtól, és visszarepülnek a Télapóhoz a következő karácsonyig.

Idén hozzánk már harmadjára jönnek a manók.

Hogy találsz ki ennyi huncutságot, amivel a manók viccelik meg a gyerekeidet?

Az ötletek legtöbbjét az interneten találom. Szerencsére mások se tartják magukban, hogy mit művelnek a manóik, így van miből válogatni.

Ügyelsz arra, hogy ne csak megvicceld, hanem tanítsd is őket ezáltal? Nekem úgy tűnik, van benne jócskán nevelő szándék. Ez mennyire tudatos?

Igen, szerintem fontos, hogy az Elfek a gyerekeknek szólnak. Ezek a csintalan manóik. Tehát ha valamire szeretném felhívni a figyelmüket, akkor igyekszem ahhoz igazítani a csínyeket. Hiszen ha ezek a manók élnek – márpedig tutira élnek –, akkor bizony arra reagálnak, amit otthon látnak.

Ráadásul ők a Télapó szemei. Amikről tudjuk, hogy mindent, de mindent látnak.

De nem a tanítás az elsődleges cél, amire használom őket, hanem a nevettetés, a motiváció, a varázslat – amíg még ez lehetséges.

Érdekes módon a decemberi reggeleken csak úgy kirepülnek az ágyból, hogy megnézzék az aznapi csínyt – ez az év többi napján nem így van. Ilyenkor jót nevetnek a manókon. Persze ehhez kell az is, hogy lássák, anya már megint szörnyűlködik a manócsínyeken. Úgy még viccesebb, ha anyát kicsit kiakasztják.

Forrás:
Noémi Mounier

Idén a történetet úgy alakítottam, hogy a fiam zsiványságára is gyógyírként szolgáljanak. Medi rendkívül nagy csibész, és sokszor tesz rossz fát a tűzre. Vagyis ha igazságos akarnék lenni, akkor jóval nagyobb az esélye, hogy a rossz „Mikulás-listán” lenne a helye. De mivel ilyen nálunk nincs, ezért a manók falaznak neki.

Azért rosszalkodnak, hogy eltereljék a fiamról a figyelmet.

Ezt nagyon nagyra tartja a fiam, és hálás nekik.

Ha ők a Télapó szemei, gondolom, az ajándékokat a Mikulás hozza a gyerekeknek karácsonykor. A férjed kultúrája mennyire befolyásol téged? Mennyiben változtatta meg az ünnepi szokásaitokat? Hiszen a manókból ítélve fúziósak az ünnepeitek.

A férjem kultúrája annyiban befolyásolja az ünnepi időszakot, hogy hozzánk 24-én is a Mikulás jön. Valamint az ünnepi menüben francia ételek is szerepelnek. De a 6-át is megünnepeljük, és 24-én este bontunk, a magyar hagyományok szerint.

Forrás:
Noémi Mounier

Visszatérve a manókra, úgy tűnik, nem csak ti vagytok a megszállottjaik. A Facebookon itthon már egy csoport is létrejött, amiben követhetjük a különböző családok manóinak csínytevéseit.

Igen! A csoportot Vica Lengré hozta létre. Tavaly előtt már sokan belefogtak hasonló mókázásba, amikor látták nálam és a barátnőmnél – akitől én is informálódtam annak idején. Tavaly – a kezdetekhez képest – megduplázódott a manózás. Így idén már annyian lettek, hogy megalakultak és megnyitották ezt a csoportot. Én is csak vendég vagyok benne.

Ajánlott cikkek