Egyéb kategória

Amikor 30 másodperc egy örökkévalóságnak tűnik… – 7 plankvariáció otthonra kezdőknek és haladóknak

Az a helyzet, hogy ha edzésről beszélünk, a planking manapság olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Pedig valójában nem egy egyszerű gyakorlat – ennek ellenére mégis megéri elsajátítani és kipróbálni a legkülönbözőbb verziókat, pláne, ha lapos hasra és feszes fenékre vágytok. Domokos Enikő személyi edző ebben segít most nekem és nektek. 

vous - 2017.09.01.
Amikor 30 másodperc egy örökkévalóságnak tűnik… – 7 plankvariáció otthonra kezdőknek és haladóknak
Domokos Enikő személyi edző

Domokos Enikő edző

„Kiskorom óta meghatározó része az életemnek a mozgás. Tanulmányaimat ezért is kezdtem a rekreáció és egészségfejlesztő szakirányon, és itt tudatosították igazán bennem az egészség megőrzésének fontosságát. Úgy gondolom, csak rendszeres testmozgással válhat belőlünk egészséges, stresszmentes ember, ezért is képzem magam a mai napig is folyamatosan ezen a területen.” 

Látogassatok el Enikő Facebook-oldalára, ha még több infóra vagytok kíváncsiak! 

Mi is az a plank? 

A planking a hasizomgyakorlatok jolly jokere, egy olyan gyakorlat, ami legjobban a has- és a farizmokat dolgoztatja meg, de emellett több mint 20 másik izmot is átmozgat. A különböző plankvariációk bevetésével a lábakat, a karokat, a vállakat és a hát izmait is rendesen megmozgathatjuk – de szigorúan csak akkor, ha megfelelően végezzük a gyakorlatokat. Hogy mi kell ehhez? Az, hogy az alapmozdulatot helyesen begyakoroljuk, ha ezzel megvagyunk, készen állunk a többi gyakorlatsorra. 

Gyakorlás teszi a mestert…

Kezdjétek az edzést a legelső, hagyományos plankkel, amihez kezdésképp ereszkedjetek négykézlábra. Mindig figyeljetek arra, hogy a karok a vállak alatt helyezkedjenek el, majd jöhet a lényeg:

emeljétek fel a térdeiteket, és tartsátok meg magatokat a karjaitok, lábujjaitok segítségével. És tartsátok és tartsátok és tartsátok és tartsátok…

Fontos, hogy a karok a vállakkal, a lábujjak pedig a sarkakkal alkossanak egyenes vonalat. Emellett figyeljetek arra is, hogy a hátatokkal ne homorítsatok, a feneketekkel ne pucsítsatok, valamint végig tartsátok befeszítve a hasatokat. 

Ahogy Enikő nyugtatásként elárulta, kezdőként tökéletes, ha az ember 30 másodpercig képes megtartani magát ebben a pózban – nekem is ennyi ideig sikerült, vért izzadva, természetesen. A középhaladó, haladó plankingelők természetesen ennél a számnál magasabbra helyezik a lécet. Na de vissza a kezdőkhöz és a 7 gyakorlathoz!

1. Hagyományos – magas plank

Forrás:
Vous

2. Plank alkaron – alacsony plank

Forrás:
Vous

3. Plank lábemeléssel

Forrás:
Vous

4. Plank térdhúzással

Forrás:
Vous

5. Plank hinta

Forrás:
Vous

6. Lépegető plank

Forrás:
Vous

7. Oldalsó plank

Forrás:
Vous
engel-nora-3-gyakorlat-a-feszes-popsiert-domokos-eniko-szemelyi-edzo1

Ugye a többi cikkünket is láttátok már? Ha nem, ideje pótolni!

Mert edzeni nem csak nyár előtt érdemes – 3 gyakorlat a feszes fenékért

Viszlát, löttyedt karok! – 5 gyakorlat, amitől újra izmos és feszes felsőtestetek lesz

Nem juttok el az edzőterembe? 3 gyakorlat, amivel otthon is formában tarthatjátok magatokat

Ajánlott cikkek