Egyéb kategória

Mi már tudjuk, mi a kedvenc koktélod idén nyáron! Megkóstoltuk a budapesti éjszakát

„Ti tényleg ezért kapjátok a fizetést?” – volt, aki ezt megkérdezte tőlünk (na nem így, sokkal udvariasabban). A minap ugyanis úgy döntöttünk, hogy nyakunkba vesszük a bulinegyedet, hogy megtudjuk, milyen íze van a budapesti nyári éjszakának – koktélként. És természetesen nem ezért kapjuk a fizetésünket, de ha már előttünk voltak az italok, nem szégyenlősködtünk.

vous - 2017.06.07.
Mi már tudjuk, mi a kedvenc koktélod idén nyáron! Megkóstoltuk a budapesti éjszakát

Van egy gyerekkori játékom, ami a mai napig rendszeresen eszembe jut. Régen hosszasan gondolkoztam azon, vajon milyen színű lenne a csütörtök vagy a péntek, milyen illatú a szomorúság vagy a boldogság. Amikor a szerkesztőségi témamegbeszélésen a Budapest, te csodás nap volt terítéken, akkor dobtam be az ötletet: milyen koktél lenne Budapest – nyáron, éjszaka?

Most itt álljatok meg egy pillanatra. Hagyjátok, hogy betöltődjön a gif, és álmodjátok meg a saját Budapest koktélotokat!

Milyen lenne az alapja? Milyen ízvilága lenne? Milyen színű? Mivel díszítenétek? Milyen pohárban kapnátok?

Objektum doboz

A VOUS-lányok szerint ha Budapest koktél lenne…

„Long Island Ice Tea lenne. Nyáron kellően hűsítő, télen felforrósít, melegít! Az ártatlan külső brutál belsőt takar, mint Budapest. Külsőre klasszikus szépség, de valójában megőrülsz, megbolondít!” – Emcsi

Pezsgős és színes lenne, és ellentmondásos: keserédes.

– Mojzi

„Gin Fizz lenne. Átlagos kinézet, és igazi függőséget okozó méreg, ami benne van.” – Nóri

„Meggyes, levendulás vörös pezsgő állagú lenne. Azaz szintén ellentmondásos. Először édes, szemkápráztató, sok jéggel, mentával, gyümidarabokkal, ami után mohón kapkodsz a 40 fokban. De a kesernyés levendula azért figyelmeztet, hogy vannak árnyoldalai is, néha egy kiadós torokfájást is kapsz a hidegtől. Mégse bírsz leállni vele.” – Andi

Forrás:
Hámori Zsófia

Koktélforradalom Budapesten

Nálunk azért sokkal profibb álmodozók is vannak, ezért gasztrokirálynőnkkel, Mojzival és fotósunkkal, Zsófival úgy döntöttünk, felkeresünk néhány helyet, ahol elkészíthetik nekünk a Budapest koktélt. Szigorúan a bulinegyedben és közvetlen közelében maradtunk, khm, praktikussági okokból. Na meg azért is, mert az V. kerület bővelkedik olyan helyekben, ahol világszínvonalon keverik a koktélt itallaptól függetlenül is.

Körülbelül hat-hét éve nyitott az első komolyabb bár Budapesten, azóta folyamatosan nyílnak az egyre magasabb színvonalú helyek a városban – tudtuk meg Szabó Dávidtól, a WarmUp koktélbár vezetőjétől. Aki keres, az ma már bőven talál is magas színvonalon készített szirupokat, jegesteákat. Ma már óriási a választék, ami nem véletlen. Mivel Budapesten, és ezen belül is a bulinegyedben a világ szinte minden tájáról megfordulnak, ezeket az igényeket ki kell szolgálni.

Ha az italtrendeket nézzük, akkor 2017 itala egyértelműen a gin-tonik. Az elmúlt időszakban az italforradalom a minőségi borokkal indult, majd bejött a champagne és a prosecco, megjelentek a pálinkakészítő mesterek és kézműves sörök. Volt egy kicsit topon a rum, amely inkább a művészvilágban terjedt el. Szélesebb körben a gin-tonikot kezdték felkapni 2016-ban. Ma a városban nagyjából húszféle tonikot lehet kapni, körülbelül kilencvenfajta gint.

A koktélbárokban pedig a személyre szabott az új hullám, ahogy az életben is: szeretnénk magunkat fontosnak, különlegesnek érezni, ennek köszönhetően az ember szívesebben megy be olyan helyre, ahol fontosnak érzi magát. 

A budapesti nyári éjszaka

Annyit spoilerezhetek, hogy a végeredmény sokkal ütősebb lett annál, amit vártunk, na nem úgy! Mielőtt azt hinnétek, hogy ezt a cikket egy hatalmas celebnapszemüveg mögé bújva, percenként egy leütés sebességgel gépelem, miközben remegek a következő aszpirinért, tévedtek. Az összes bárban, ahova betértünk, azonnal másfél deci uborkás vízzel kezdtünk, a poharainkat pedig szinte kivétel nélkül szorgosan újratöltötték.

A koktélozás – és a kulturált alkoholfogyasztás – lényege ugyanis nem az, hogy négykézláb másszunk végig a bulinegyeden, és masszív másnapossággal ébredjünk. Betartva a szabályokat ez nem is sikerült.

Minden helyre úgy érkeztünk, hogy a koktélok készítői nem tudták, milyen italt szeretnénk inni, ott leptük meg őket azzal, hogy a budapesti nyári éjszakát készítsék el nekünk. És ha már ott jártunk, emeltük a tétet, és megkósoltunk néhány más magyar várost/vidéket is.

Spíler Shanghai

A Gozsdu-udvarban kicsit úgy éreztük magunkat, mintha turisták lennénk a saját városunkban: hétről hétre nyitnak az újabb helyek, azt sem tudtuk, hova kapjuk a fejünket, annyira nem ismertük őket. A Spíler viszont évek óta a bulinegyed egyik kedvence, masszívan tartja magát ebben a folyamatosan változó forgatagban. A vele szemközti Spíler Shanghaiban pedig nemcsak reggelizhettek, ebédelhettek, hanem koktélozhattok is. A helyen kötött itallappal dolgoznak, a klasszikusokon túl mindig van valami izgalmas újdonság is, és csak velünk tettek kivételt, amikor nem a koktéllapról kértünk italt.

Budapesti nyári éjszaka

Vodkaalapú italt kaptunk, amibe rozé került, majd bodza, egy kis szóda és menta. A koktél megálmodója, Vámosi Csilla szerint a rakparti rozéfröccstől kezdve a Városligetben elfogyasztott mentás limonádéig minden benne van, ami lehetséges, és megkóstolva mi is pont így gondoltuk. Azt javasoltuk nekik, hogy azonnal vegyék fel az itallapra, hogy ti is megkóstolhassátok.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Balaton koktél

És ha már a budapesti nyári éjszaka ennyire elvarázsolt bennünket, akkor kértünk még egy Balaton koktélt is. Ennek az alapját szőlőpálinka képezte, amit megvicceltek egy spriccentésnyi szódával. Ehhez kerültek a citrusok, a levendula és egy kis bitter.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

WarmUp

Ezen a helyen nincsen itallap, csak italok, textúrák, formák, színek és illatok. Itt nem kapnak az italok nevet sem, inkább azt mondják meg, mi van benne, és amihez épp kedvünk van, azt csinálják. A hely vezetőjétől, Szabó Dávidtól rengeteg érdekességet tudtunk meg, amelyeket már fentebb is olvashattatok. Rendszeresen teszik őket próbára: volt, aki a körömlakkjához, egy komplett lánycsapat a cipőikhez kért koktélt. A legextrább talán az volt, amikor egy Harvardon tanító, magyar származású professzor járt nálunk. A specialitása a részecskegyorsítás volt, és szeretett volna egy ilyen italt. Mondanom sem kell: megoldották.

Budapesti nyári éjszaka

Egy buborékos, friss italt kaptunk, amelynek az alapja a cava, a spanyolok pezsgője volt. Ezt ibolyával és egy kis bodzával egészítette ki, az italba került egy kevés eper és hibiszkuszvirág is. Nyáron nagyon nagy divat a gin-tonikozás, és a gin világos jegyei nagyon jól passzolnak az ibolyával. Színében pedig az éjszaka sötétsége jelenik meg. És mivel Dávid szerint Budapest mindig változtatja a színeit, láss csodát, fény hatására a kékből világító UV-lila lett.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

És ugyanez a koktél shot verzióban egzotikus gyümölcshabbal a tetején. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Békéscsaba koktél

Soha nem gondoltam arra, hogy egyszer a szülővárosomat, Békéscsabát kérem majd koktélként, de nem hagyhattam ki. A füst és a fűszerek találkozása. Az alapja egy füstös skót whiskey, amit egy sherry likőrrel bolondítottak meg. A pohár füsttel lett befújva. A tetején füstölt sós fügefalatok találhatók. Dekorációként pedig pirospaprika került a pohárra.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

BarSide

A BarSide két hónapja nyitott a Madách téren. Tulajdonosa Ódor András, akit nem kell bemutatni azoknak, akik a budapesti bárkultúrát ismerik, több helye is van Budapesten. A helyen nemcsak a koktélokat keveri ő, hanem az egész enteriőr az ő keze munkáját dicséri. Emellett ezerféle dolgot csinál, csak kapkodjuk a fejünket, amikor arról mesél, hány helyet vezet, miben gondolkodik még. Egészen lenyűgöző!

Budapesti nyári éjszaka

A budapesti belváros, a bulinegyed lüktetését szimbolizáló tequila, illetve az abból készült Margarita lett az italunk alapja. Ehhez tettek hozzá egy kis tüzes, csípős ízt – csilit és egy kis édességet – a vaníliát is. Az az ellentmondás jelent meg, amelyet Mojzi is elképzelt az elején.

Forrás:
BarSide

Szentendre koktél

Szentendrét nyaranta belengi a rózsa és a friss víz illatának különös keveréke. Ez ihlette az italunkat is. Egy nagyon régi ital, a Gin Roses átgondolása vált aznap este a mi Szentendre koktélunkká. Brutálisan friss, rózsás, érdekes, kicsit vaníliás ízek találkoztak benne. Volt benne rózsavíz (a rózsabimbót magasnyomású vízzel kimossák, levákuumolják, kifőzik és leszűrik), szárított eperkarika, majd rózsalimonádéval lett felöntve. Nagyon itatta magát, ahogy Szentendre is folyamatosan visszahúz magához, ha egyszer már jártatok ott.

Forrás:
BarSide

A cikkben látott italokért fizettünk, az írás nem része egyetlen promóciónak sem.

Ajánlott cikkek