Egyéb kategória

Amikor a világ összes színe a nyakatokba zúdul – Holi-fesztivál Indiában és Budapesten

Boldogok lennétek, ha a világ összes színe egyszerre zúdulna rátok, miközben szuper zenéket hallgattok és a barátaitokkal vagytok? Minden bizonnyal igen. A legszebb az egészben, hogy ez meg is történhet veletek – Indiában, de akár Budapesten is.
vous - 2015.12.30.
Amikor a világ összes színe a nyakatokba zúdul – Holi-fesztivál Indiában és Budapesten

India számomra a színek birodalma, hiszen ott vannak a pompás bollywoodi filmek, a meseszép épületek, na, és a tavaszi Holi fesztivál, ami után tényleg színesben fogjátok látni a világot. A fesztivál Phalguna hónap utolsó teliholdas napjára esik, tehát a húsvéthoz hasonlóan mozgóünnep. 2016-ban március 23-án, 2017-ben március 17-én lesz.

Az éjszaka folyamán az ünneplők mágját raknak, másnap összegyűlnek újra az utcákon színes festékekkel, vízzel teli vödrökkel, hogy színekkel és vízzel locsolják egymást. Mára már a színezett vízzel teli lufik és vízipisztolyok sem maradhatnak ki a mókából, mert hát így teljes a fesztivál. Mindenki színes porral dobálja vagy vízzel locsolja a másikat, senki és semmi nem marad színtelen vagy száraz.

A színek ünnepén nemcsak a tavasz beköszöntét ünneplik, hanem a toleranciát, az összetartozást, a harmóniát és a békét is. Ez igazából az egésznek a lényege, hogy színes porba burkolózva mindenki egyenlő, és mindenki ugyanolyan (színes-koszos-vizes) ember, ami Indiában, a kasztok országában még fontosabb.

Forrás:
Facebook / Holi Peace Budapest

Nem csodálnám, ha ezek után ti is kedvet kapnátok egy ilyen színes bulihoz. Van egy jó hírem számotokra: nem kell átrepülnötök a fél világot Indiáig, hiszen szerencsére itthon, a fővárosban is megrendezik ezt a fesztivált, hogy aztán később talpig színes festékben botorkálhassatok haza.

Én sajnos még nem vettem részt ezen a rendezvényen (ami késik, nem múlik!), ezért olyan embereket kérdeztem meg a hazai Holi Peace Budapest fesztivállal kapcsolatban, akik tényleg otthon vannak a témában, vagyis a szervezőket.

A budapesti fesztivál sokban különbözik az eredeti indiaitól?

A fesztivál szervezése nagyon sokban eltér az eredetitől, hiszen az India egyik legnagyobb ünnepe. Ez Indiában a tavasz eljövetele, mindenki színes lesz és egyenlő, erre a pár napra eltűnik a kasztok közötti különbség, szegény és gazdag együtt ünnepel az utcán színesen. Alapjaiban nem más a budapesti fesztivál sem, hiszen a zene és a színes Holi-porok egy olyan hangulatot varázsolnak, amitől boldog és felszabadult lesz mindenki.

Nem számít a ruhád márkája vagy a sminked, mert a nap végére mindenki színes lesz. 🙂

Mennyire nehéz beszerezni a fesztivál alapkellékét, a színes Holi-festéket?

A festékpor egyenesen Indiából érkezik és az év 365 napján elérhető. A következő színekben kapható: zöld, sárga, sötétlila, világoslila, magenta és pink. Egyre kedveltebb kelléke a fotózásoknak, videoklip-forgatásoknak, de még a bolondballagásoknak is. Fontos kiemelni, hogy növényi alapanyagokból készül, bőrbarát. Nem gyúlékony és nem robbanékony, valamint antiallergén.

Forrás:
Facebook / Holi Peace Budapest

Magyarországon mennyire sikeres ez a rendezvény?

Évről évre sikeresebb. 2013-ban jött a németországi Holi-fesztivál hivatalos szervezőjének ötlete, hogy Budapesten is legyen ilyen fesztivál. Surányi Dávidot, a Holi Gulal festékpor kizárólagos hazai forgalmazóját kérték fel, hogy keressen partnert a szervezésre. Elkezdték a tárgyalásokat, de az új és első hallásra fura buli nem mindenkinek keltette fel az érdeklődését. Ekkor jött a képbe Szilágyi Bence, aki a Loop rendezvényszervezőjeként kapva kapott az ötleten, meglátta benne azt a különleges extrát, ami hiányzott a budapesti fesztiválokból.

Végül az első rendezvényünk 2014-ben valósult meg, akkor a siker óriási volt, mindenki színesen bulizott és óránként ment a közös pordobálás! Több ezren voltak már az elsőn is, de az emberek látva az ismerőseik „fura” színes profilképeit a Facebookon, azonnal át akarták érezni a Holi-feelinget, így megszerveztük újra 2014 nyár végén is.

2015-ben a kibővült szervezőcsapat a nyár egyik legnagyobb és biztos, hogy a legszínesebb, egynapos fesztiválját csinálta meg a Kopaszi-gáton, majd a Balatonon egyedüliként egy időben két helyszínen – a Beach House-on és a Palace-ban. 2016-ban pedig valami igazán különlegessel készülünk.

Forrás:
Facebook / Holi Peace Budapest

Nem kell hát más a boldogsághoz, csak pár szín és azok az emberek, akikkel jól érzed magad, hiszen színesen szép az élet! 🙂

Ajánlott cikkek