Egyéb kategória

Ropogtatnivaló egészségesebben: mézes-fűszeres falatkák

Nassolni, csipegetni mindenki szeret, de némi lelkiismeret-furdalással tesszük általában, mert a legtöbbször nem igazán egészséges, sőt sok rejtett kalóriát is tartalmaznak a készen kapható ropogtatnivalók. Szerencsére van egészséges házi alternatíva: mézzel, magokkal!

vous - 2017.04.30.
Ropogtatnivaló egészségesebben: mézes-fűszeres falatkák

Nemcsak a mókusok szeretik a dióféléket és különféle olajos magvakat, hanem mi is. Egyrészt finomságuk okán, másrészt azért is, mert nagyon értékes fehérje-, rost- és vitaminforrás mindegyik, legyen szó dióról, mogyoróról, manduláról, kesudióról, tökmagról, földimogyoróról, pisztáciáról vagy az apróbb lenmagról és szezámmagról.

Értékes, jótékony zsírokban gazdagok, amelyek szabályozzák a koleszterinszintet, így védik a szív- és érrendszert, rengeteg E-vitamint és káliumot is tartalmaznak. Jó, nem kifejezetten kalóriaszegény egyik sem, ez biztos, de mértékkel igenis jótékonyak a számunkra, például egy fűszeres, izgalmas snacknek elkészítve.

edes-ellensegunk-cukrok-mezek-edesitok2

Csecsemőknek adni tilos! – Biztos, hogy a méz szuperegészséges?

Ha valamikor, akkor most biztosan a méz szezonja van. Ezt tesszük a forró teánkba az édes ízért, ebből kanalazgatunk torokfájás esetén, de főleg a karácsonyi sütkérezés közepette van legjobban a hasznunkra. A méz számos szempontból szükséges a szervezetnek, de természetesen vannak szabályok a fogyasztására vonatkozóan. Hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, milyen tévhitek övezik – ezekből csemegézünk most.

Önmagukban vagy simán megpirítva is finomak ezek a magok, de egyszerűen izgalmas, fűszeres, édes-sós ropogtatnivalókká varázsolhatjuk őket egy kis méz, só és fűszerek segítségével.

A méz egyrészt tökéletesen elkeverhető a fűszerekkel, így azok jól rátapadnak a magok felületére, másrészt sülés közben kicsit karamellizálódik, amitől még finomabb ez az édes-sós rágcsa. Tökéletes vendégvárónak és gasztroajándéknak is, de persze készíthetjük a magunk örömére is egészséges ropogtatnivalónak.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.