Egyéb kategória

Kiderült, okozhat-e elmebajt a macskatartás

Talán senkit nem ér annyi támadás élete során, mint a macskás embereket – ők azok, akikről feltételezzük, hogy magányosan, hetven macska társaságában fognak meghalni, ráadásul az agyukat is kimosta egy bizonyos macskaürülékből származó vegyület, ezért mind bolondok. De vajon tényleg igaz ez a feltételezés, vagy csak egy újabb macska-lejáratókampányról van szó?

vous - 2017.02.25.
Kiderült, okozhat-e elmebajt a macskatartás

A cicagazdik őrültek, de ha más nem, a macskájuk majd úgyis azzá teszi őket – riogattak minket egy csomó ideig a kutatók. Amiben egyébként igazuk is van: a macskaürülék ugyanis olyan vegyületet tartalmaz, ami hatással lehet az emberi agy működésére, így tehát mindenki, aki valaha takarított már macskaalmot, agymosott. És ez nem valami összeesküvés-elmélet, hanem a valóság: a toxoplazmózis létező betegség, amin szinte már mindenki átesett, komoly bajt azonban csak a legyengült immunrendszerű betegeknél és a terhes nőknél szokott okozni.

De nem ez az egyetlen durva vád, amivel a macskáknak szembe kellett nézniük az utóbbi években. Nem elég, hogy a többség önző, magának való állatnak tartja őket, aki csak a saját szórakoztatása miatt közeledik az emberhez, de néhány régebbi kutatás azt is kimutatta, hogy

azok a gyerekek, akik macska mellett nőnek fel, sokkal nagyobb eséllyel fognak mentális betegségekkel küzdeni, sőt, a kis bársonytalpúaknak akár jelentős szerepük lehet a skizofrénia kialakulásában is. 

Nem éppen kedvező PR szegény cicáknak, nem csoda, hogy néhány macska- és tudománybolond kutató részletesebben utána akart járni a témának. A UCL tudósai (brit tudósok!) például nagyon nem akarhattak ebbe beletörődni, szóval nemrég megismételték a kutatást – felmérésükben olyan fiatalokat vizsgáltak, akik macskák mellett nőttek fel, illetve olyan nőket, akik macskát tartottak terhességük alatt. A végeredmény pedig a macskák javára írható: 

részletes kutatásuk alapján ugyanis bebizonyosodott, hogy a macskatartás egyáltalán nem befolyásolja a gyerekek mentális egészségét. 

Arra, hogy akkor mégis honnan ered a tévhit, két magyarázat is van: az egyik, hogy a korábbi felméréseknél kontármunkát végeztek a kutatók a mintavétel során, így torz eredmény jött ki. A másik lehetséges magyarázat pedig, hogy az egész egy jelentős higiéniai fejlődésnek tudható be, már ami a macskaalmokat illeti – ugyanis minél tisztább és sterilebb az a bizonyos alom, annál kisebb az esélye annak, hogy a gyerek elkap tőle valami fertőzést vagy parazitát. (Persze az is lehet, hogy a macskák már teljesen átvették az uralmat a kutatók agya felett.)

Ennek ellenére mégsem árt óvatosnak lenni: ha már skizofrének nem is lesztek tőlük, de a már korábban említett toxoplazmózis komoly bajokat okozhat a magzatfejlődésnél, ezért a kismamák, ha tehetik, inkább kerüljék a macskaalommal való érintkezést. Egyébként meg semmi ne gátoljon meg titeket a cicázásban: most is rengeteg kisállat vár csak arra, hogy örökbe fogadjátok őket, arról nem is beszélve, mennyi örömöt tudnak csempészni a mindennapjaitokba – már ha nem harapják le a fél kezeteket.

macska cica nő állat

Dorombolós hétköznapok? Ó, bárcsak! – ilyen az élet a valóságban egy macskával!

Pár hónapja egy szőrgombóccal bővült a kis családunk. Azóta a szerkesztőségben mindennap téma a cicám, és volt olyan hét, amikor naponta Insta-képeket követeltek a csajok. Meg is értem, mert nagyon édes az öt hónapos kis kedvencünk, bár ők azt nem tudják, hogy nem olyan egyszerű vele az élet. Sokat rosszalkodik, szemtelen, és nem tud nélkülünk, egyedül lenni. Erről mesélek most nektek, olvassatok tovább és nézegessetek cuki képeket!

A cikk folytatását ITT találod.

Ajánlott cikkek